Waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Redactie Baaz
Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ontzettend belangrijk. Misschien lijkt dit voor iemand die in de bouw van groter belang dan van iemand die de hele dag op kantoor zit, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En als er dan een keer iets misgaat, wil je niet zonder inkomen thuis komen te zitten. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?


Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel een AOV genoemd, zorgt ervoor dat je een uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Onder deze arbeidsongeschiktheid valt langdurige ziekte, invaliditeit en zwangerschap, maar ook ongevallen die niks met je werk te maken hebben.

Vanuit de overheid is er geen financieel vangnet, dus moet je zelf voor een overbrugging in de periode van arbeidsongeschiktheid zorgen. Hiervoor is de AOV. De verzekering is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je iets hebt om op terug te vallen.

Verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Elke persoon is anders en iedereen heeft andere wensen en behoeftes. Daarom zijn er drie verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. 
 

  1. Met de traditionele AOV word je tot aan je pensioen voorzien van een uitkering als je arbeidsongeschikt wordt. Voor deze verzekering betaal je maandelijks wel de meeste premie.
     
  2. De collectieve AOV heeft veel gelijkenissen met de traditionele AOV.  Bij een collectieve AOV ben je individueel - maar met collectieve voorwaarden - verzekerd. Deze verzekering is misschien niet de meest volledige, maar door hiervoor te kiezen, krijg je wel een korting op je totale premie.
     
  3. En dan is er nog de uitgeklede AOV, deze dekt alleen bij ernstige ziekte of ongevallen. De grootste reden om voor deze variant te kiezen is dat de premie doorgaans lager is.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV

Voordat je een AOV gaat afsluiten is het belangrijk om eerst een aantal zaken te checken. 

Bedenk je ten eerste hoeveel inkomen je nodig hebt om jezelf en eventueel gezinsleden te kunnen onderhouden. Misschien heb je een (levens)partner die financieel bij kan springen als dat nodig is. Ook is het goed om te bepalen voor hoelang je kan overbruggen zonder inkomen.
 

  • Er zijn vele facetten die een rol spelen bij het afsluiten van een AOV, waaronder leeftijd. Je kan kiezen voor een leeftijdsafhankelijke premie. Hou ouder je wordt, hoe groter de risico’s op arbeidsongeschiktheid. Hierdoor is de premie voor een jongere lager dan voor een ouder persoon.
     
  • Per werkzaamheden en hobby’s zijn de risico’s ook anders per persoon. Bij het afsluiten van een AOV hoef je dus niet voor alle mogelijke ongevallen verzekerd te zijn. Je kan de verzekering zo uitgebreid maken als je wil, en bij een minder uitgebreide verzekering is de premie natuurlijk ook lager.
     
  • Misschien kies je ervoor om vervangend werk te gaan doen. Eventuele andere werkzaamheden die ondanks je ziekte of invaliditeit nog wel gedaan kunnen worden. Hierbij wordt er gekeken naar werkervaring en opleidingen. Als je op die manier weer aan de slag kunt, heeft dit ook een positieve uitwerking op de hoogte van je premie.
     
  • Er kan bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gekozen worden om niet alleen de bedragen mee te laten groeien, maar ook het verzekerde bedrag zelf. Dit is in het bijzonder gunstig wanneer je verwacht dat je inkomen over de jaren zal gaan stijgen.
     
  • (!) We raden het aan om voor een verzekeraar met diverse opties te kiezen. Een optimale verzekering hangt van diverse omstandigheden af, en houdt een verzekeraar met diverse omstandigheden rekening, dan onderstreept dit kwaliteit. Yezzer is een schoolvoorbeeld.  
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie