Vrijstelling Apple voor importheffingen

Sterre Hartjes
Het Amerikaanse bedrijf Apple vraagt om een vrijstelling. De importheffingen zijn sinds september met 15 procent omhoog gegaan. De vrijstelling voor Apple geldt voor elf producten die worden gemaakt in China.

Importheffingen voor Amerika

Apple heeft de regering van Amerika om een vrijstelling gevraagd. Dit wordt duidelijk uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel. De vrijstelling voor Apple zorgt ervoor dat er geen importheffingen komen op iMacs, Apple Watches en iPhone-onderdelen. De importheffingen komen door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Doordat de Amerikaanse heffingen hoger zijn geworden, is het duurder geworden om dingen vanuit China naar Amerika te importeren.

Reden vrijstelling Apple

Volgens het techbedrijf is een vrijstelling voor Apple zeker mogelijk, omdat de producten en onderdelen geen strategische waarde hebben. Ook hebben ze niets te maken met Made in China 2025, een project opgezet vanuit Peking. Dit project wil laten zien hoe belangrijk China is voor de technische industrie. Volgens Apple zouden daarom de heffingen niet moeten gelden op de import van producten en onderdelen. 

Tweede poging vrijstelling Apple

Het is niet de eerste poging om een vrijstelling voor Apple te krijgen. Toen Amerika eerder importheffingen op producten uit China wilde doorvoeren, vroeg Apple ook voor een uitzondering. Toen lukte het Apple om een paar onderdelen voor de Mac Pro vrij te stellen van importheffingen van 25 procent.