Volatiliteit: Surfen op de financiële golven

Volatiliteit: Surfen op de financiële golven

Redactie Baaz

Toen de eerste maand van 2022 voorbij was, leek er iets te zijn veranderd op de financiële markten. Tot dan toe werden ze gekenmerkt door veel liquiditeit en het algemene vertrouwen dat het na de pandemie steeds beter ging.

Een tijd waarin sprake was van "disruptive market outflows" in de woorden van Bloomberg. Januari bracht echter een aantal verbazingwekkende momenten met zich mee, evenals eendaagse volatiliteit. Sindsdien hebben we een algemeen klimaat van instabiliteit zien heersen over risicovolle activa, en een historische golf van volatiliteit zien rollen over de crypto-industrie. Waarom gebeurt dit? De rentetarieven zijn hoog, de inflatie neemt toe, de energieprijzen zijn hoog en de geopolitieke spanningen in Oekraïne houden aan. Degenen die betrokken zijn bij de online handel in CFD's hebben zich afgevraagd wat dit betekent voor de nabije toekomst van de financiële markten. Wat zal er veranderen, in de goede of in de kwade zin? Onderstaand gaan we samen met u, dieper in op deze vraag.

Perspectief krijgen

Het eerste wat we moeten opmerken is dat het normale verloop van financiële markten hen af en toe naar een neergang leidt, waarvan ze meestal herstellen. Dit is vooral het geval wanneer de volatiliteit wordt veroorzaakt door het gedrag van de handelaars en niet door een probleem met de fundamentele economische parameters. Neem bijvoorbeeld de dag die bekend staat als Zwarte Maandag - 19 oktober 1987 - toen de S&P 500 een gigantisch verlies leed van 20,5%, waardoor handelaren in paniek raakten. Dezelfde index eindigde het jaar echter met een totale winst. Afgezien van grote gebeurtenissen zoals Zwarte Maandag, dalen de markten gewoonlijk ongeveer zes keer per jaar met 5%, en dalingen van 2-3% worden vaak in een kwestie van weken goedgemaakt. Als we het perspectief wat naar achteren schuiven, heeft de S&P 500 sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen twee decennia met algemene verliezen doorgemaakt.

Is volatiliteit gezond?

In periodes van marktvolatiliteit worden traders zich er sterk van bewust dat wat een eenvoudige manier lijkt om potentiële financiële kansen na te streven, misschien niet zo eenvoudig blijkt als ze hadden gehoopt. Zelfs CFD-handelaren, die in wezen in dergelijke volatiliteit investeren door te speculeren op prijsbewegingen in beide richtingen - stijgingen en dalingen - zijn op hun hoede zodra de volatiliteit een bepaald punt bereikt. Een algemene sfeer van voorzichtigheid verspreidt zich over de online handelswereld, wat goed kan zijn. Zo kan de vorming van "zeepbellen" in de markt - wanneer ongerechtvaardigd enthousiasme de activaprijzen sterk opdrijft - worden vermeden.

Het volatiele financiële klimaat creëert ook een moeilijkere hindernisbaan voor bedrijfsmodellen om te doorstaan als ze willen overleven. Bedrijven met een solide basis voor groei zijn meestal degenen die het halen, terwijl startups die op niets anders dan gebakken lucht zijn gebaseerd, uit de arena worden verdreven. "Ik denk wel dat enige particuliere afwaarderingen, enige daling van de waardering, gezond is", zegt Logan Henderson van Gridline. "We zien geen particuliere bedrijven die gewaardeerd worden tegen 100 keer de verwachte omzet, dus het is redelijker". Over uitdagingen gesproken, Exchange Traded Funds (ETF's) worden soms gedwongen om hun portefeuilles opnieuw te evalueren in volatiele tijden, en in het kielzog van de risico-gedreven sell-offs die zich vaak voordoen, krijgen centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve de boodschap dat hun beleid misschien te veel risico in de economie heeft geïnjecteerd, en kunnen ze uiteindelijk hun koers heroverwegen.

Crypto

Het verhaal van cryptocurrency dit jaar doet de vraag rijzen wanneer normale volatiliteitsniveaus iets minder alledaags worden. Bitcoin is niet onbekend met scherpe prijsdalingen, maar de daling van 70% tussen november en juni was ongebruikelijk. "Het heeft deze keer een andere smaak", zegt Jason Urban van Galaxy Digital Holdings Ltd. Dat verschil, legt Lex Sokolin van ConsenSys uit, kan zijn dat we nu te maken hebben met "geld dat we weghalen uit bestaande, functionele systemen als gevolg van te hoge schulden en het nemen van slechte risico's". Toen Terra midden dit jaar implodeerde en $40 miljard aan waarde uit hun digitale tokens haalde, was het vertrouwen in de cryptowereld opgeschud. Vooruitkijkend zou het kunnen dat de bedrijven die echt nut bieden, degenen zullen zijn met de meeste wilskracht om in de sector te blijven.

Gericht op de toekomst

Er is al veel volatiliteit ingeprijsd in de markt, zegt Logan Henderson, "maar ik denk wel dat we een aantal normaliserende gebeurtenissen gaan meemaken." Op dit moment woedt het Oekraïne-conflict nog steeds voort en houdt de inflatie aan, ondanks de havikachtige houding van de Fed sinds maart. Begin augustus waren er in de hele eurozone zorgen dat Rusland de gasstromen zou kunnen afsluiten en een recessie zou kunnen ontketenen, wat zeer waarschijnlijk ook gevolgen zou hebben voor Noord-Amerika. Met CFD online trading kunt u profiteren van de volatiliteit zelf, aangezien u handelt op de prijsverschillen van aandelen, grondstoffen, indexen, ETF's, forex of crypto's, zonder ook maar één van de onderliggende effecten te kopen. Om de markt voor te blijven is veel onderzoek nodig om te kunnen inschatten welke kant de prijzen in de nabije toekomst op zullen gaan. Lees kwaliteitsvolle marktanalyses over het instrument van uw keuze en volg het financiële nieuws op de voet om weloverwogen handelsbeslissingen te nemen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie