De grootste bankroof aller tijden

De grootste bankroof aller tijden

Redactie Baaz

Snel én makkelijk, gruwelijk rijk worden. Wie wil dat nu niet? Financieel-zakelijk journalist Eline Ronner wil wel een gokje wagen en belegt in Bitcoin. Haar beleggingen stalt ze bij Mt. Gox, de eerste grote cryptobeurs ter wereld.

Maar Mt. Gox wordt gehackt en de Bitcoins van Eline en duizenden andere slachtoffers worden gestolen. Tientallen miljarden euro's aan cryptovaluta worden gestolen uit de virtuele kluis van de beurs. En de daders, die zijn nooit gepakt. 

Voor de verhalende podcastserie 'De Koude Crypto-oorlog' van BNR Nieuwsradio onderzocht Ronner via blockchainanalyse een jaar lang wie haar Bitcoin heeft gestolen. Ze stuit ze op een monster-witwasser die banden lijkt te hebben met de Russische geheime dienst. De podcastserie vertelt een fascinerend verhaal over gestolen Bitcoins en een oorlog die niemand zag, tot nu.  

De podcast is een mix van true crime in de financiële wereld en een geopolitieke thriller. De criminaliteit in de cryptowereld overstijgt de particuliere boef of phisher. Er blijkt een crimineel netwerk te zijn met tentakels tot in het Witte Huis en het Kremlin. “Het voelt vies dat mijn gestolen Bitcoin wellicht gebruikt is in vuile spelletjes van de VS en Rusland", aldus Eline Ronner. 

Van Marc Adriani: "Als grootste commerciële podcastuitgeverij van Nederland zijn we enorm trots dat dit soort experimentele onderzoeksjournalistiek een thuis bij BNR krijgt. Onderzoek doen met blockchainanalyse is nieuw, en wordt steeds relevanter.” 

Over de maker: 

Eline Ronner is een podcastmaker die als eindredacteur van Het Nieuwe Geld haar sporen in de podcast wereld heeft verdiend. Ze werkt al jaren als journalist met financieel economisch nieuws als specialiteit. De podcast is mede tot stand gekomen door steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Luister nu naar de trailer van De Koude Crypto-oorlog en vanaf dinsdag 9 mei naar de wekelijkse afleveringen via SpotifyApple PodcastsBNR.nl of de BNR app. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie