Vodafone zet mes in kosten mobiel internet

Redactie Baaz
Telecomoperator Vodafone zet het mes in de kosten voor draadloze internettoegang. Haar tarieven voor de snelste mobiele abonnementen (hsdpa-technologie) gaan met tientallen procenten omlaag, ook in het buitenland. Wel gelden er datalimieten.

De abonnementen zijn specifiek bedoeld voor notebookgebruikers. Bij ieder data-abonnement levert Vodafone een kleine plug-and-play usb-modem voor in de schootcomputer.

Vodafone levert het modem gratis maar rekent hierna maandelijks verschillende tarieven voor uiteenlopende 'databundels'. Het abonnement 'Data Standaard' met een datalimiet van 250MB gaat € 19,95 per maand kosten. Dat is flink goedkoper dan de huidige 200 MB-databundel van € 38,70. Data Plus, voor maximaal 1GB data per maand, kost straks € 39,95 per maand. Data Super voor 2,5GB aan data kost € 50,-- per maand. De nieuwe tarieven gaan in op 3 januari 2008.

Nota bene: 200 MB is niet al teveel. Een websites bezoeken met flink wat beelden kost al enkele megabytes.

'Netten' in het buitenland
Ook in het buitenland wordt mobiel internetten met de laptop drastisch goedkoper gemaakt. Helaas nog niet voor de smartphone-gebruikers. Die ontvangen terug van vakantie een onverwacht hoge rekening wegens het surfen en mailen met hun toestel in het buitenland. De exorbitante 'roamingtarieven' (de hoge afrekenkosten tussen providers onderling) zijn hier de schuld, maar daar is nog niet veel aan gedaan.

Bij de nieuwe laptopinternetabonnementen van Vodafone kunnen aanvullende abonnementen voor op reis worden afgesloten, waaronder datadagbundels. Deze databundels gelden voor 42 landen waar Vodafone een mobiel netwerk uitbaat (zie kaartje).

Ook zijn er tariefplannen waarbij de klant zelf kan bepalen welk deel hij in Nederland en welk deel hij in het buitenland wil gebruiken.

Consumenten
Volgens Vodafone is hsdpa via zijn nieuwe abonnementen ook geschikt voor consumenten. Dat vindt de redactie wat te voorbarig. Mobiel internet van Vodafone is nog altijd duurder dan kabel of adsl en kent een datalimiet. Vast internet werkt bovendien vlotter. Vodafone's mobiel internet is zeker wel handig voor de mobiele werker.

Info: www.vodafone.nl/zakelijk/mobiel_werken_met_notebook/

 

 

Snelheid hsdpa
De maximale snelheid via hsdpa bedraagt 3,6 Mbps. In de praktijk zul je 1 tot 2 Mbps halen, daar waar dekking is (in het merendeel van bevolkte gebieden). Wel is er een duidelijke wachttijd (latency), heeft WINMAG Pro gemerkt. Je klikt op een webadres, maar moet dan enkele seconden wachten tot de website daadwerkelijk opent. Dan kom de datastroom alsnog vlot binnen. Merkwaardig.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie