Visuele economie: waarom imago zo belangrijk is voor het succes van kleine bedrijven

Visuele economie: waarom imago zo belangrijk is voor het succes van kleine bedrijven

Redactie Baaz
Een handleiding van Vista om het imago van je bedrijf te verbeteren.

Door: Richard Moody, algemeen manager van de Noordelijke landen, Centraal- en Zuid-Europa bij Vista.

'Visualiseren' is een fundamentele, basale en aangeboren reactie: visuele gegevens zijn namelijk makkelijk om te verwerken en op te reageren dan welke andere gegevens dan ook. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het menselijke brein afbeeldingen 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen.

In die context is het essentieel om te erkennen hoe belangrijk de visuele economie is voor elk bedrijf en merk. In de visuele economie wordt het idee van 'productbeleving' grotendeels gedefinieerd door de kwaliteit, hoeveelheid en interactiviteit van en met productafbeeldingen. Afbeeldingen van een product of dienst maken nu net zo'n groot deel uit van het aanbod als het product zelf. Hetzelfde geldt voor merkimago en webshops. Er zijn merken die makkelijk herkenbaar zijn aan hun logo en die de gebruiker als geloofwaardig en betrouwbaar ziet: ontwerp speelt een zeer belangrijke rol voor het genereren en sluiten van verkopen. Vanaf het moment dat de klant zich aangetrokken voelt tot het product tot aan de bezorging van de aankoop, hebben afbeeldingen de kracht om klantbeslissingen te beïnvloeden.

Daarom heeft Vista, om miljoenen kleine bedrijven te helpen met hun marketing en ontwerp, een handleiding samengesteld waarmee entrepreneurs de invloed van hun merk- en productimago kunnen verbeteren met het oog op merk- en productontdekking, om de aankoopintentie van de gebruikers en de voltooiing van de aankoop te stimuleren.

Een aantrekkelijk merk en betrouwbaar imago ontwikkelen en hulp bieden bij het creëren van een visuele ervaring die echt verschil maakt, is een van de manieren waarop Vista kleine en middelgrote bedrijven en entrepreneurs wil helpen om op te vallen. De visuele economie optimaal benutten zou voor elk bedrijf, hoe groot of klein ook, prioriteit moeten hebben om te kunnen blijven concurreren. Dit is vooral nu belangrijk, tijdens de digitale transformatie op hoog tempo en in lijn met nieuwe trends.

Een goede positie en vertegenwoordiging op browsers en social media zijn essentieel voor e-commercebedrijven die nieuwe klanten willen aantrekken. Daarom zijn creatieve, pakkende advertenties en posts op social media voor nieuwe producten en merkontdekking onmisbaar. Afbeeldingen zijn het allerbelangrijkst: over het algemeen wordt de meeste aandacht van gebruikers in advertenties en publicaties getrokken door de foto van het product of de dienst, gevolgd door andere variabelen zoals de prijs, het merk zelf, de tekst van de advertentie of het kleurenpalet.

Tips voor een succesvolle advertentie/post:

  • Kies voor één focuspunt, dus één goede productafbeelding
  • Gebruik niet te veel tekst, hoe minder hoe beter
  • Zet duidelijk aan tot actie
  • Gebruik de carrousel als je meerdere afbeeldingen deelt

De visuele economie stimuleert e-commerce

Het gebruik van visuele elementen kan de uiteindelijke aankoopbeslissing van een gebruiker beïnvloeden. Hoe meer foto's, hoe beter de verschillende details zichtbaar zijn en het product van alle kanten bekeken kan worden. Dit speelt een fundamentele rol in het sluiten van de koop.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste soorten foto's die je aan je e-commerce kunt toevoegen voor een geslaagde koopbeleving:

  • Studioshot van het product: gefocust op het product, geschoten in een creatieve compositie.
  • Detailshots: close-ups om productdetails en -kenmerken uit te leggen, zoals textuur, glans, reliëf.
  • Schaalfoto's: functionele afbeeldingen om de grootte van het product visueel te tonen, zodat klanten beter kunnen inschatten hoe groot de producten daadwerkelijk zijn.
  • Lifestyleshot/videoreportage: foto's van echte mensen die het product gebruiken om te laten zien wat er allemaal mee mogelijk is. Deze shots laten niet alleen zien hoe het product gebruikt kan worden, maar worden ook vaak gebruikt om emotie op te wekken door een momentopname te tonen waar de gebruiker zich in herkent.

Tenslotte kunnen goede productafbeeldingen ervoor zorgen dat er minder producten worden teruggestuurd, omdat de gebruiker beter kan inschatten of deze het product echt wil hebben of nodig heeft.

Een sterke grafische identiteit voor een website staat gelijk aan de geloofwaardigheid van een merk

Ontwerp is voor bedrijven veel meer dan esthetiek, het is een communicatiemiddel dat deuren van klanten kan openen of sluiten. Een geslaagd ontwerp kan een boodschap overbrengen, het merk herkenbaarder en bekender maken en een sterker gevoel van vertrouwen en geloofwaardigheid wekken bij klanten. Als een klant een nieuw merk of product ontdekt, besluit deze binnen enkele seconden of het interessant is of niet. De vraag is dus niet óf je in ontwerp en marketing moet investeren, maar hoe je dat zo goed mogelijk doet.

Het unboxing-fenomeen of het belang van je producten in een verzorgde verpakking te bezorgen

Productbezorging maakt ook een essentieel deel uit van de koopbeleving, vooral voor millennials. Dit blijkt uit onderzoek dat Vista onlangs in verschillende landen heeft uitgevoerd onder deze leeftijdsgroep. De meerderheid gaf aan dat ze het erg belangrijk vinden dat het gekochte product in een mooie, gepersonaliseerde verpakking wordt geleverd met het logo en details van het merk erop. En meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze altijd of regelmatig video's maken van de unboxing-ervaring en die op hun sociale netwerk posten.

Unboxing biedt kleine bedrijven grote kansen. Als je weet hoe je indruk kunt maken met de verpakking, brengt dat een rimpeleffect teweeg waarmee de loyaliteit en steun van tevreden klanten groter wordt en het merkbewustzijn sterker wordt door unboxing-video's die op social media worden gedeeld. En dat niet alleen: het levert automatisch nieuwe volgers en potentiële kopers op.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie