Vijf tips tegen voedselverspilling op de werkvloer
Niemand eet rotte appels

Vijf tips tegen voedselverspilling op de werkvloer

Redactie Baaz
Wil je dat de buitenwereld jouw onderneming serieus neemt en ook nog eens waardeert, dan kom je niet onder een maatschappelijk verantwoorde input uit. Dat kan op talloze manieren. Een gemakkelijke en voordelige manier is voedselverspilling tegengaan.

Voedselverspilling, het onderwerp waar de media de afgelopen tijd bol van staan. Niet zomaar, want per jaar gooien wij met zijn allen heel wat rotte appels en oud brood weg. Wil je als ondernemer de stempel “mvo” op je bedrijf kunnen plakken, maar ontbreekt het je aan de tijd en middelen om daar vol op in te spelen? Denk dan eens na over hoe je binnen je onderneming voedselverspilling kunt tegen gaan. Uiteindelijk levert het tegengaan van verspilling je waarschijnlijk zelfs nog wat op, want derving kost over het algemeen geld.

Vijf tips

Heb jij een bedrijfskantine waar je personeel kan lunchen en snacken of verzorg je zelf de lunchtafel, dan is de kans groot dat er heel wat wordt weggegooid. Unilever Food Solutions onderzocht eens een aantal van die kantines en kwam tot de conclusie dat een paar simpele maatregelen tot negentig procent minder voedselverspilling kan leiden. Wat je kunt doen:

1. Meer kaas, minder brie

Kleinere hoeveelheden aanbieden in het buffet, het assortiment niet té uitgebreid maken en maaltijden waarvan veel dreigt over te blijven extra te promoten. In plaats van extra broodjes brie smeren wanneer ze op zijn dus de broodjes kaas in het zicht leggen waarvan er nog veel over zijn. Levert dat geen boze medewerkers op? Nee, niet wanneer je je streven naar minder voedselverspilling communiceert. Doorgaans levert dat vooral support op.

2. Bekijk je bestellijst

Houd de inkoop en uitgifte in de gaten. Veel bedrijven bepalen slechts één keer de inkoophoeveelheden en werken vervolgens met een standaard bestellijst. Ook wanneer de personeelssamenstelling verandert of het team kleiner wordt. Breng eens in kaart wat je per dag overhoudt en pas daarop je bestelling aan.

3. Vermijd rotte appels

Werk met zoveel mogelijk producten die langer houdbaar zijn. Elke dag vers fruit aanvoeren omdat het er zo fris uitziet is geen goed plan. Tenzij het allemaal opgegeten wordt natuurlijk, maar dat is zelden het geval!

4. Gebruik je zintuigen

Op productverpakkingen kun je twee aanduidingen vinden: THT (ten minste houdbaar tot) en soms een TGT (ten minste te gebruiken tot). Die laatste kom je tegen op zeer bederfelijke producten en kun je maar beter in acht nemen (of schrappen uit je bestellijst). De THT-datum geeft echter alleen maar aan tot wanneer een fabrikant een optimale kwaliteit kan garanderen. Dat betekent dus niet dat een product na die datum niet meer eetbaar is. Gebruik dus je neus, ogen en mond of te beoordelen of een product nog goed is, ook als de datum al verstreken is.

5. Gebruik de vriezer

Het mag geen geheim zijn dat je producten langer kunt bewaren wanneer je ze invriest. Veel bedrijven kopen vaak te veel producten in één keer in zodat ze niet te vaak boodschappen hoeven te doen of te laten bezorgen. Het gevolg is dat niet alles op komt en dus wordt weggegooid. Nu is er niets mis met groot inkopen zolang je de vriezer gebruikt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie