Vier tips tegen een jetlag
Fit op zakenreis en weer terug

Vier tips tegen een jetlag

Redactie Baaz
Ben je vaak op reis voor zaken en begeef je je dan in een andere tijdzone? Grote kans dat je dan wel eens te maken hebt met een jetlag. Helemaal voorkomen hiervan is lastig, maar met deze tips word je misschien wat sneller weer fit.

Jetlags bestaan in alle soorten en maten. Veel voorkomende klachten zijn slaapproblemen, vermoeidheid, maagpijn, hoofdpijn en concentratieproblemen. Hoe heftig het leed is, hangt helemaal af van het tijdsverschil tussen je vertrek- en aankomstpunt, het tijdstip en de duur van de reis en welke kant je op vliegt. Vlieg je bijvoorbeeld naar het oosten – en dus met de tijd mee -, dan zal de jetlag wat heftiger zijn dan wanneer je het westen kiest. Bovendien is het zo dat vrouwen meestal wat meer last hebben van een verstoorde biologische klok dan mannen, en ouderen weer minder dan jonge reizigers. De beste tip om een jetlag volledig te voorkomen is niet op reis gaan. Pak je toch je koffers, dan kunnen de volgende tips je helpen om snel weer in vorm te komen.

Tip 1: Voorbereiding

Het meest gunstige is als je aan het einde van de dag aankomt op je bestemming. Dan hoef je je zelf niet te lang wakker te houden en kun je een lange nacht maken. Hoewel het zaak is dat je wel een beetje uitgerust op reis gaat, is het raadzaam om de dagen voorafgaand aan je vertrek je wekker al een beetje aan te passen op de tijdzone van je bestemming. Dat betekent dat je bij een reis in oostelijke richting wat eerder naar bed gaat en opstaat en voor het westelijke reizen andersom. Ga niet in één keer je slaap- en waaktijden met zes uur verzetten, maar pas je schema in een paar dagen tijd stapsgewijs aan.

Tip 2: Drinken

Zeker als je met het vliegtuig reist is het van groot belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Water werkt het meest effectief, cafeïnehoudende dranken juist niet. Bovendien hebben die ook nog invloed op je slaapritme en daar heb je het met een jetlag al lastig genoeg mee. Ander nadeel tot slot is dat cafeïne de nare gewoonte heeft om vochtvasthoudend te werken waardoor je benen bij een lange vliegrit alleen maar zwaarder gaan aanvoelen. Wat voor cafeine geldt, geldt overigens ook voor alcohol. Houd daar dus rekening mee, zeker op grote hoogtes waar de effecten van beide stoffen nog net even wat sterker zijn.

Tip 3: Eten

Je kent het wel: ben je toe aan een kop koffie en een croissantje, krijg je een complete Indiase curry voorgeschoteld. Vliegmaatschappijen kunnen moeilijk rekening houden met twee verschillende tijdzones en dat is maar goed ook. Hoewel je misschien niet zit te wachten op een warme maaltijd als het voor jou nog ochtend is, kun je je beter maar zo snel mogelijk aanpassen aan het eetritme van je bestemming. Dat helpt je lichaam zich zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tip 4: Slapen

Nadat je in de dagen voor vertrek je slaapritme al wat hebt aangepast, is het zaak om vanaf het tijdstip van vertrek je zoveel mogelijk te houden aan het ritme van je nieuwe tijdzones. Vermijd dutjes overdag en probeer ’s nachts niet te veel wakker te zijn. In het vliegtuig helpt het soms om oordopjes te gebruiken en een oogmasker tegen het licht. Of je met zwaarder geschut moet komen zoals slaappillen, dat moet je met je huisarts overleggen. Mocht je een wat onschuldiger middel willen gebruiken om je slaap te stimuleren, zoek bij de drogist dan eens naar melatonine.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie