Videokwaliteit is het nieuwe professionalisme

Videokwaliteit is het nieuwe professionalisme

Redactie Baaz
Woon-werkverkeer daalt, digitale communicatie stijgt en thuiswerk lijkt de toekomst te hebben. Maar hoe weten we dat zo zeker? En wat betekent de trend voor jouw communicatieve vermogen? Jean-Luc Sigonney, Sales Director bij Konftel, werkt aan het front van verandering. De expert beantwoordt vragen over thuiswerk en professionalisme in een nieuwe wereld.

Op 23 april publiceerde CBS een opvallend rapport. ‘Mobiliteit in coronatijd’ brengt Nederlands vlieg- en wegverkeer in kaart. Van de cijfers leren we dat het aantal vliegtuigpassagiers in 2020 met 84 procent daalde. Gebruik van openbaar vervoer halveerde - en wegverkeer kromp in sommige weken met 35 procent.

In dezelfde periode ziet Microsoft Teams tientallen miljoenen nieuwe gebruikers. De stijging is goed voor een explosieve toename van ruim 50 procent.

Het verband tussen digitale communicatie en verminderd woon-werkverkeer is onmiskenbaar. En aangezien COVID-19 als grootste oorzaak voor verminderd woon-werkverkeer geldt, kan je concluderen dat digitale communicatie afneemt op het moment dat de dreiging van het virus verminderd.

Geen slechte gok, maar allesbehalve juist.

In werkelijkheid

De voordelen van thuiswerk zijn niemand ontgaan. Professionals vinden een effectievere werk-privébalans, werkgevers besparen op reiskostenvergoedingen en elke thuiswerkdag dringt honderden kilotonnen aan CO2-uitstoot terug.

“Zelfs nu we een vaccin hebben, is men het er in het algemeen over eens dat de huidige flexibele manier van werken zal blijven bestaan”, vertelt Jean-Luc Sigonney, Regional Sales Director bij Konftel. “Het wordt niet meer hetzelfde als het was. Thuiswerk is wel degelijk een blijvertje.”

Konftel ontwikkelt al 30 jaar lang hardware en software voor (video)conferencing. In een recente webinar behandelde het bedrijf de ‘hybride werkomgeving’. De basis: baanbrekende onderzoeken van toonaangevende analisten uit de bedrijfstak, waaronder Frost en Sullivan. Meer dan 30 procent van wereldwijde thuiswerkers geeft aan in de toekomst vanuit huis te willen werken.

"Er heeft een massale gedragsverandering plaatsgevonden”, vult Sigonney aan. “Maar liefst 91 procent van de ondervraagden over de hele wereld zegt video te gebruiken bij het thuiswerken. Van cruciaal belang is de kosteneffectieve vergadertechnologie, waardoor mensen net zo effectief thuis kunnen werken als op kantoor.”

Nieuwe belangen

Online vergaderen wordt sterk geforceerd. Meer werken op afstand, kantoorgebouwen die social distancing toestaan en een afname van zakenreizen zijn enkele van de grootste actuele veranderingen.

Sginney vervolgt: "Vroeger wilden we er op ons best uitzien om tijdens een zakelijk bezoek een goede indruk te maken. Tegenwoordig is dat bezoek niet meer mogelijk. Hoewel op afstand, moeten we nog altijd piekfijn voor de dag komen. In dit licht hebben camera’s het driedelige pak vervangen.”

Nog geen twee jaar terug waren de juiste kleren, stevige handdruk en attente lichaamstaal genoeg voor een effectieve uitstraling. Vandaag de dag vraagt professioneel overkomen om meer.

Sigonney: “Niet elk land staat bijeenkomsten toe, dus worden sommige televisiedebatten en nieuwsitems vanuit het huis van een correspondent of politicus uitgezonden. Videokwaliteit is leidend voor de beleving van kijkers. Een blokkerige weergave overtuigt niet. Voor gesprekken met partners, klanten en collega’s geldt hetzelfde.”

Nieuwe oplossingen

De luxe van een thuiswerkplek met de juiste lichtval en zakelijke achtergrond is allesbehalve vanzelfsprekend. En zelfs wanneer deze voorwaarde wél wordt geschept, dien je vóór elke meeting stil te staan bij de vraag of de werkplek wel voldoende geordend is om professionaliteit uit te stralen. Ben je hier ondanks alles zeker van, dan kan je alsnog te maken krijgen met de beperkte, onnatuurlijke kijkhoek van een laptopcamera.

Een geschikte webcam is op elke thuiswerkplek van belang.

Konftel fabriceert vrijwel alle apparatuur die bij videoconferencing komt kijken, van handsets voor vergaderruimten tot webcams voor het thuisbureau. Hieronder vind je de Cam10. De bijzonder betaalbare webcam maakt het mogelijk om jezelf haarscherp te presenteren, virtuele achtergronden in te stellen en een effectieve kijkhoek te realiseren.

Virtuele achtergronden vind je in de meeste conferencing tools. Hoewel de optie voor elke webcam beschikbaar is, moet de videokwaliteit op peil zijn. In elk ander geval is het resultaat vaag en afleidend. De Cam10 biedt een kwaliteit van 1080p; meer dan voldoende voor een effectief gebruik van virtuele achtergronden.

De Konftel Cam10. Artikel vervolgt onder de afbeelding.

De webcam is uiterst mobiel en twee microfoons voorzien in audio-opname. Bevestiging op een display wordt vergemakkelijkt met een ingebouwde klem. Autofocus is aanwezig; zoomfuncties eveneens.

"Simpele, gebruiksvriendelijke, krachtige en draagbare oplossingen wijzen ons de weg naar de toekomst”, voegt Sigonney toe. “Konftel biedt oplossingen voor iedereen – van het kleinste thuiskantoor tot de grootste directiekamer. Hybride werken heeft de toekomst."

De Cam10 is slechts een onderdeel van Konftels diverse aanbod aan conferentie-speakers en camera’s. Dit aanbod wordt in Nederland door Exertis Pro AV aangeboden. Werp een blik op de website voor meer informatie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie