Vertrouwen industriële ondernemers vrij hoog
Industriële ondernemers blijven optimistisch

Vertrouwen industriële ondernemers vrij hoog

Redactie Baaz

Industriële ondernemers blijven optimistisch op verschillende vlakken. Dat in tegenstelling tot collega's in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Optimisme bij industriële ondernemers

Veel Nederlandse industriële ondernemers hadden eind 2015 nog vertrouwen in hun bedrijfsactiviteiten. Zowel de PMI - het producentenvertrouwen - als het economisch sentiment staan nog steeds goed gepositioneerd, meldt ABN AMRO. 

Grilligheid

Het producentenvertrouwen houdt ook goed stand en de consument laat zien dat ze bereidt is om meer te besteden aan vooral duurzame goederen. Het consumentenvertrouwen liet in december wel een afname zien, maar dat past in de grilligheid van de reeks.
 
Wat opvalt is dat het sentiment vooral in de basismetaalindustrie sterk is afgezwakt in december. Deze sterke afname heeft een relatie met de sterk gedaalde prijs voor basis- en ferrometalen gedurende 2015. 

Sentiment industriële sector

Ook in de transportmiddelenindustrie is het sentiment overwegend negatief, terwijl ondernemers in de overige branches overwegend positief gestemd zijn, met meubelindustrie als uitschieter. 

Dure dollar

Voor de tweede opeenvolgende maand neemt de PMI in het Verenigd Koninkrijk (VK), de Verenigde Staten (VS) en Oostenrijk scherp af. Vanwege de dure dollar valt de groei in de VS van het aantal exportorders voor industriële goederen tegen en ligt de focus nu sterk op de binnenlandse consumptie. Ook het VK heeft te maken met een relatief dure wisselkoers.

​Ondanks de berichten van ABN over de industriële sector, was het CBS recent wat minder optimistisch.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie