Verdienen met zonnepanelen: groen geld, groene stroom

Verdienen met zonnepanelen: groen geld, groene stroom

Redactie Baaz
Na het huren van een bedrijfspand kijken we zelden twee keer om naar de GWL-voorziening. Zonde, want het aanbod van gas-, energie- en lichtdienstverlening verandert continu. Hoewel het lekker makkelijk is om eens in de zoveel maanden een blik op de facturen te (laten) werpen, verdient een maandelijkse kostenpost jouw aandacht. Al helemaal in een tijd waar mogelijkheden rondom groene energie met de maand beschikbaarder en aantrekkelijker worden. Waar een aanleg van zonnepanelen zo’n tien jaar terug uitsluitend weggelegd was voor nadrukkelijk duurzame ondernemers en early adopters, kennen zonnepanelen vandaag de dag voldoende fiscale voordelen om op iedereens prioriteitenlijst te staan. Op die voordelen duiken we in.

Culturele verandering geeft af op de belangen van een gegeven bedrijfsleider. Vraag naar schone energie schoot in de afgelopen jaren omhoog; vraag naar schone zakelijke energie groeide mee. Omdat ondernemende persoonlijkheden doorgaans naar zelfstandigheid streven bij het bereiken van een doel, wordt de aanleg van zonnepanelen ervaren als topmiddel voor duurzaam ondernemen. De vraag stijgt, dienstverleners van zonnepanelen weten zich te ontwikkelen en een kwalitatief aanbod is het logische gevolg. 

Stroom, zo groen als geld

Het is belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen allang niet meer uitsluitend omreden van duurzaamheid in de smaak vallen. Die fase is ontgroeid. Subsidies doen zich aan, bedrijven die zonnepanelen laten plaatsen worden beloond. Daarbij hebben we het ook allang niet meer over aftrekposten met voorwaarden waar geen MKB’er of ZZP’er aan kan voldoen. Zelfs de meest kleinschalige projecten worden gestimuleerd. We zetten vier kansen op een rij. 
 

  • Allereerst: de EIA. Investeringen in energiezuinigheid en duurzame energie zijn aftrekbaar. Aanvullend op de gebruikelijke afschrijving bespaar je iets meer dan de helft(!) van de investeringskosten via een aftrek van de fiscale winst. Middelen die in aanmerking komen worden door RVO gepresenteerd. Hieronder vallen zonnepanelen. Wel is het belangrijk om binnen drie maanden na een investering aanspraak te maken. Ben je te laat, dan wordt de aanvraag niet of nauwelijks behandeld. 
     
  • Ten tweede: de KIA. Deze regeling maakt het, soortgelijk aan de EIA, mogelijk om kleinere investeringen af te te trekken. Maak je kosten tussen de € 2.300 en € 306.931, dan kom je in aanmerking. De KIA is altijd inzetbaar, ook wanneer EIA reeds toegepast wordt. 
     
  • Ten derde: de SDE+, kort voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Deze regeling is weggelegd voor relatief grote projecten. Wek je meer dan 15 KwP aan zonne-energie op of richt je meer dan 100 vierkante meter voor zonthermie in, dan kom je in aanmerking. Aanvragen dienen ingediend te worden via het e-loket van RVO.nl. De subsidie is beschikbaar zolang het budget strekt. Aangezien de regeling in de smaak valt, raden we snelheid aan.
     
  • Tot slot: versnelde afschrijving van investeringen. Hoewel niet uniek aan de aanleg van zonnepanelen, maakt deze regeling het mogelijk om de aanschafkosten van panelen versneld van de winst af te trekken. De mogelijkheid is in samengaan met de KIA en EIA bruikbaar, waardoor je - buiten papierwerk om - geen redenen overhoudt om de regeling niet naar eigen hand te zetten.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie