Van zwijgen naar spreken: het doorbreken van de stilte rond pesten op het werk

Van zwijgen naar spreken: het doorbreken van de stilte rond pesten op het werk

Redactie Baaz

Bij het woord pesten denk je waarschijnlijk aan gemene kinderen op de basisschool of op de middelbare. Jammer genoeg komt pestgedrag ook nog veel te vaak voor op de werkvloer, door mensen die eigenlijk veel beter moeten weten. Pesten hoort nergens thuis, maar als volwassenen zich zo gedragen op een plek waar eigenlijk gewoon gewerkt moet worden, dan is het toch nog net iets extra teleurstellend. En dat kan heel vervelend zijn, zeker als jij degene bent die gepest wordt door collega’s of zelfs door leidinggevenden. Want je komt daar natuurlijk gewoon om je werk te doen en dit soort onzinnig gedrag helpt daar niet bij. Daarom is het heel belangrijk dat je je grenzen aangeeft en er iets van zegt als je vindt dat het gedrag van je collega’s niet door de beugel kan. 

Pestgedrag op het werk 

Er zijn verschillende vormen van pesten. Je kan verbaal gepest worden, maar het kan ook gaan om fysieke of zelfs seksuele intimidatie. Geen enkele vorm van pesten is acceptabel: niet op school en ook zeker niet op het werk. Hoe kun je jezelf neerzetten als een professional of een professioneel bedrijf als je dit soort gedrag tolereert? Dat werkt natuurlijk niet. Als jij dit soort gedrag herkent van je eigen werkplek, dan is het belangrijk om gelijk aan de bel te trekken. Als je er niets van zegt dan zullen de grenzen alleen maar verder vervagen, wat de sfeer op het werk absoluut niet ten goede komt. 

De gevolgen van pesten op het werk

Pesten op de werkvloer is ontzettend schadelijk voor het personeel, maar ook voor het bedrijf. Als het personeel zich niet veilig voelt op de werkvloer dan zullen ze beslist niet het beste werk leveren. Daarnaast praten personeelsleden ook met mensen buiten het bedrijf en als jouw bedrijf bekend komt te staan als een bedrijf waar zulk gedrag getolereerd wordt, dan is dat natuurlijk niet al te best voor je reputatie. En als er iets lastig te herstellen is, dan is het wel de reputatie van je bedrijf. 

Praat erover

Praten over pesten is niet makkelijk, maar door te zwijgen werk je deze situatie alleen maar in de hand en zo wordt er natuurlijk niets opgelost. Zoek mensen in het bedrijf die je wel vertrouwt en die je bij kunnen staan. Zorg dat je je verhaal helder hebt en dat je weet wat je wilt zeggen. Ga naar je werkgever of je manager en zorg dat je sterk in je schoenen staat en wees ook duidelijk in wat je van hem of haar verwacht en wat je gaat doen als er niets verandert. Jij verdient beter, dus schat jezelf op waarde en laat zien hoe sterk je bent!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie