Van Het Nieuwe Werken naar Digital Nomad
Van Het Nieuwe Werken naar Digital Nomad

Van Het Nieuwe Werken naar Digital Nomad

Redactie Baaz

Iedereen die gewend is enkele dagen thuis te werken kent zonder twijfel een aantal aangename voordelen. De keuze om zelf (gedeeltelijk) werktijden te bepalen is er één van.

Tekst: Romano Groenewoud

Niet alleen tussendoor een boodschap doen of de was ophangen, maar ook bijvoorbeeld 's middags naar yoga en 's avonds nog even doorwerken is mogelijk als je thuiswerkt. Daarnaast zorgt de vrijheid om zelf je werkplek te bepalen voor een betere work-life balance. Je kiest immers zelf of je je uren thuis maakt, bij je vriendin thuis of op een openbare flexwerkplek in de stad waar je die dag een afspraak hebt. Ook werk je gemakkelijk nog een uurtje door in de trein en je log even in vanuit het vakantiehuisje om te controleren of alle files akkoord zijn. Als dit allemaal mogelijk is, hoe groot is dan eigenlijk nog de stap naar werken vanuit het buitenland? Tenslotte is je lievelingsstad Berlijn de geboortestad van de co-werkplek en had je in Singapore een snellere wifi-verbinding dan op kantoor.

Veel overeenkomsten

Want wat verandert er eigenlijk precies als je besluit in de herfstmaanden Nederland te ontvluchten en door te werken vanaf Bonaire? Werkinhoudelijk gezien verandert er natuurlijk niets. Zorgen voor een goede internetverbinding is net als thuis je eigen verantwoordelijkheid. Een planning maken, targets stellen en afspraken nakomen, hebben te maken met werkethos en met discipline, niet met locatie.

Net niet helemaal hetzelfde

Toch zijn er twee fundamentele verschillen te noemen. In de eerste plaats ga je vanwege je fysieke afwezigheid veel dingen missen die je collega's wel samen meemaken. Een jubileumviering doe je immers niet op de virtuele work task manager. Bij de spontane borrel in de stad na het succesvol afronden van een sprint ben jij afwezig. En ook is de kans groot dat jij als enige niet op de foto's van het jaarlijkse teamuitje staat. Dit alles kan het gevoel met zich meebrengen dat je er niet meer bij hoort. Als je vanwege je nieuwe lifestyle ook een deel van je sociale leven in Nederland achterlaat, ligt eenzaamheid op de loer. Dit kan voor sommigen een grotere impact hebben dan van tevoren verwacht, een punt om goed over na te denken. Lees hier meer over de donkere kanten van het leven van een digitale nomade en bepaal voor jezelf in welke mate dit invloed heeft op de droom die je voor ogen hebt.

Het tweede onderscheid waar je te maken krijgt, is het verschil in tijdzones. Bedenk daarom voordat je je nieuwe reis plant of een skype-overleg nog haalbaar is met het oog op de nodige nachtrust. Daarnaast is het aan te raden om van tevoren goede afspraken te maken met betrekking tot deadlines. Dit artikel over werken vanuit verschillende tijdzones bevat ook een aantal nuttige tips.

Getting started

Je hebt de voor- en nadelen goed overwogen en besloten de stap te maken. Hoe ga je van start? Het eenvoudigste is natuurlijk om je huidige werkgever te vragen of er mogelijkheden zijn Het Nieuwe Werken (HNW) naar een niveau hoger te tillen. Geef hierbij te kennen dat de voordelen niet alleen voor jou zijn. Minder werkplekken staat immers gelijk aan kostenbesparing. Wanneer je baas het toch niet ziet zitten, is er geen man overboord. De vraag naar online professionals is anno 2015 enorm. Vraag en aanbod websites voor freelance jobs schieten als paddenstoelen uit de grond. Sommige zijn specifiek gericht op één beroepsgroep, zoals vertalers of schrijvers en ander sites bedienen een veel breder scala aan vakgebieden. Eén van de bekendste daarvan is Upwork (voorheen oDesk), hier wordt werk aangeboden voor ontwerpers, ontwikkelaars, vertalers, schrijvers, virtueel assistenten, sales experts en consultants. Registratie is gratis. Betaling van je jobs gaat via de site waarover je tien procent commissie afdraagt.

Heb je je werk eenmaal op de rit, dan volgt nu het leukste gedeelte: het plannen van je volgende trip! Een overzicht van de allerbeste werkplekken ter wereld vind je op de Nomad List. Je kunt er onder meer filteren op klimaat, verkrijgbaarheid van supersnelle wifi en gemiddelde kosten van levensonderhoud.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie