Toshiba’s trendrapport: Woon-werkverkeer van de toekomst
Toshiba’s trendrapport: Woon-werkverkeer van de toekomst

Toshiba’s trendrapport: Woon-werkverkeer van de toekomst

Redactie Baaz

Zelfrijdende auto’s, sociale robots en Virtual Reality zullen in 2035 ons woon-werkverkeer drastisch veranderen als we het trendrapport ‘Woon-werkverkeer van de toekomst’ van Toshiba mogen geloven. Het onderzoek is uitgevoerd door Censuswide onder duizend respondenten in de leeftijd van 18 tot 35 in de UK.

Voor veel ondervraagde forenzen is de reistijd verkorten nog altijd belangrijk, gevolgd door nieuwe technologie voor entertainment onderweg, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast werd er op de vraag: 'Welke technologie wil je de komende 1 tot 5 jaar gerealiseerd zien?' als volgt geantwoord:

  • 42 procent van de ondervraagden wil connectiviteit, zoals gratis Wi-Fi, in al het openbaar vervoer;
  • Een kwart van de respondenten wil interactieve routeplanners, die de snelste route met treinen en bussen aangeven;
  • 1 op de tien mensen wil af van kaartjes en contactloos betalen in het openbaar vervoer. Hiervoor zou volgens Toshiba profielherkenning à la Minority Report geschikt zijn.

Nieuwe technologie in het woon-werkverkeer

In samenwerking met trendwatcher en opsteller van het rapport dr. Ian Pearson heeft Toshiba in kaart gebracht welke innovaties we kunnen verwachten binnen vijf, tien en twintig jaar:

  • In 2020 zullen er zelfrijdende auto’s verschijnen op onze wegen. Chauffeurs die hun auto niet langer zelf hoeven te besturen, gebruiken hun reistijd voor werk of ontspanning, en multitasken zoals trein- of busreizigers dat nu al doen. Sommigen gebruiken de extra tijd om te werken, zodat ze later van huis kunnen en eerder weer thuis zijn.
  • In 2025 gaat Artificiële Intelligentie (AI) een belangrijkere rol spelen in ons dagelijks leven. Het is heel goed mogelijk dat we onderweg naar ons werk worden vergezeld door een sociale robot. AI zal geleidelijk gaan aanvoelen als een vriend, waarmee mensen een emotionele band ontwikkelen. Robots beginnen dan eenvoudige banen van ons over te nemen met behulp van geavanceerde AI. Daarnaast staan ze mensen te woord bij de receptie van bedrijven of in het openbaar vervoer.
  • In 2035 is het dankzij directe verbindingen met de hersenen mogelijk om met Virtual Reality alle vijf de zintuigen aan te spreken. Het zal lijken alsof we rondlopen in een droom (of zelfs in de werkelijkheid). Voor forenzen een uitgelezen kans om zichzelf op de maandagochtend naar prettigere oorden te ‘transporteren’.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie