TNO en UT maken bedrijfsleven robot-ready

TNO en UT maken bedrijfsleven robot-ready

Redactie Baaz

Robots worden ingezet voor gevaarlijk en ingewikkelde taken. Voordat ze klaar zijn voor gebruik op de werkvloer, moeten ze worden getest in gecontroleerde en realistische omgevingen.

Recentelijk demonstreerden TNO en Universiteit Twente (UT) in Delft unieke robottechnologieën die ontwikkeld zijn in het Joint Innovation Centre’ i-Botics. I-Botics werkt samen met industriële- en overheidsorganisaties om het concurrentievermogen van de partners te vergroten en om kennis binnen het vakgebied gezamenlijk te ontwikkelen. Eerste belangrijke resultaten zijn de afgelopen maanden al behaald in de telerobotica en haptische besturing. 
 
TNO en UT zullen naast kennis en technologie ook hun onderzoeksfaciliteiten in Delft en Enschede delen en uitbreiden. 24 januari werden de nieuwste ontwikkelingen in interactieve robotica vertoond, zoals een robot met aanraakgevoelige 'handen' die bijvoorbeeld gecontroleerd het wiel van een grote afsluiter kan draaien. Ook virtual-reality-technologie toepasbaar voor inspectie en onderhoud waren te zien.

Gebruik van de robot in de industrie

Interactieve robotica en telerobotica wordt vooral gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden door het gebruik van robots in de industrie. Een ander belangrijk focusgebied van I-Botics zijn exoskeletten. Exoskelettten geven effectieve ondersteuning op het gebied van de arbeidsomstandigheden in de medische, militaire en industriële sectoren.  

I-Botics

I-Botics is een onafhankelijk onderzoekscentrum van TNO en Universiteit Twente gericht op het ontwikkelen van kennis en technologie voor robotica. De betrokkenheid van industriële partners in de volledige waardeketen en de overheid zijn cruciaal voor de ontwikkeling en de succesvolle implementatie van deze oplossingen. Kennis wordt verzameld uit verschillende domeinen en toepassingen. Onderzoekers van onze partners werken samen met onderzoekers van TNO en UT in i-Botics

Telerobotica

Telerobotica houdt zich bezig met op afstand bestuurbare, eventueel semi-autonome, robots waarin telepresence en teleoperations worden gecombineerd. Telerobotics worden gebruikt bij operaties voor vele toepassingen en domeinen, zoals de (petro-) chemische industrie, gezondheidszorg, defensie en op het land, onderzee en in de ruimte. 

De aanpak van I-Botics is om de menselijke operator het gevoel te geven dat hij op de plek aanwezig is en de situatie via de robot volledig intuïtief en sensitief kan besturen. Een belangrijk voordeel van deze aanpak van telerobotica is dat er optimaal wordt geprofiteerd van het combineren van het cognitieve vermogen van de menselijke operator bij het besturen van de robot op afstand waarbij 'situational awareness' van de menselijke operator, "robot sensing" en "adaptive automation 'voor een gedeeltelijke autonomie grote uitdagingen zijn. 

Exoskeletten

Een toepassing van het exoskelet is telepresence: complexe manipulaties worden uitgevoerd door een persoon die het dragen van een (arm-hand) exoskelet, hierbij intuïtief en van een afstand besturing van een robot die het werk doet. 

Ander typen van toepassing zijn denkbaar op medisch, militair en industrieel gebied. Een mens doet het werk en het exoskelet levert mechanische kracht om het menselijk lichaam te ondersteunen door fysieke activiteiten te geven. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie