Tips om je thuiswerkplek efficiënt en slim in te richten

Redactie Baaz
Inmiddels werken we met z’n allen al een aantal maanden grotendeels thuis. Natuurlijk is het uiteindelijk wel de bedoeling dat medewerkers elkaar weer wat vaker kunnen gaan zien, dat er weer fysieke meetings kunnen plaatsvinden en dat er meer real life communicatie is. Maar die werkplek? Die verandert.

Het ziet er voor nu naar uit dat thuiswerken de nieuwe realiteit is. Organisaties en grote bedrijven houden er zelfs al rekening mee dat de manier van werken van voor de coronacrisis niet meer terug gaat komen. Daarom lees je in dit artikel een paar handige tips waarmee je je thuiswerkplek voorgoed efficiënt kunt inrichten.

Waaraan moet een goede thuiswerkplek voldoen?

Er is een aantal punten waar een goede thuiswerkplek aan moet voldoen. Je moet immers wel in alle comfort kunnen werken. Werkgevers zijn zelfs verplicht om hun medewerkers een goede werkplek te bieden, waar dat dan ook maar is. Gelukkig kun je zelf al aardig wat veranderen. Begin bijvoorbeeld met kwalitatieve kantoormeubelen kopen: ten eerste heb je in ieder geval een tafel nodig waar je aan kunt werken. Ook is een kwalitatieve stoel van groot belang. De basis heb je op deze manier, maar om echt comfortabel te kunnen werken is er nog meer nodig. Let bijvoorbeeld ook op het licht: het liefst komt het licht van de zijkant en niet van de voor- of achterkant. Je hebt sowieso voldoende licht nodig om goed te kunnen functioneren.

Wat daarnaast belangrijk is, is de temperatuur. De ideale werktemperatuur is tussen de 19 en 21 graden. Wanneer het te warm is, zul je merken dat je je minder goed kunt concentreren. Een te koude werkomgeving is ook niet prettig, want dan moet je lichaam hard werken om je lijf warm te houden. Check ook direct hoe vochtig of tochtig het is op je werkplek: te droog is niet prettig, maar te vochtig of een ruimte met veel tocht is ook niet handig.

Kies voor ergonomisch verantwoorde meubels

Natuurlijk zijn het niet alleen de meubels die zorgen voor een goede werkplek. Je moet ook kijken naar je werkhouding en hoe ergonomisch verantwoord je meubels zijn. Voor een productieve werkdag zijn ergonomische kantoormeubels nodig. Je zult zien dat je op een hoogwaardige bureaustoel net wat lekkerder werkt dan op een eetkamerstoel. Kies daarom voor een bureaustoel die je kunt verstellen: zo nu en dan de hoogte verstellen of de armleuningen anders kunnen zetten draagt bij aan je werkcomfort.

Dit geldt ook voor je bureau of tafel. Het fijnst is om voor een tafel te gaan die je in hoogte kunt verstellen. Zo kun je de tafel precies aanpassen naar wat jij fijn vindt én kun je af en toe kiezen voor een staande werksessie. De afwisseling van zittend en staand werken is goed voor je bloedsomloop. Er is nog meer waar je aan kunt of moet denken bij een goede thuiswerkplek: koop bijvoorbeeld een losse muis en een los beeldscherm. Daarmee kun je gemakkelijker van houding veranderen wanneer je een tijdje achter elkaar hebt gewerkt. Dit heeft weer invloed op je algehele motivatie om aan het werk te gaan.

Let op de sfeer van je thuiswerkplek

Hoewel bovenstaande tips voornamelijk bedoeld zijn om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten, is het natuurlijk ook wel prettig om een beetje een sfeervolle werkplek te hebben. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een aparte ruimte thuis aan de slag te gaan. Wanneer dit wel het geval is, kun je die ruimte compleet als kantoor inrichten. Plaats bijvoorbeeld een boekenkast in de ruimte, schaf een extra koffiezetapparaat aan en ga voor de gezelligheid voor wat groen in de vorm van planten. Misschien kun je de kantoorplant(en) van de zaak wel adopteren nu iedereen toch thuis aan het werk is.

Beschik je niet over een aparte kantoorruimte dan zul je zien dat je werkplek al wat huiselijker wordt. Dat is op zich helemaal niet erg, zolang je privé en werk goed kunt scheiden. Dat betekent dat het wel fijn is om ergens in een hoek een bureautje neer te kunnen zetten. Aan de eettafel werken is misschien makkelijk, maar dat is ook de plek waar je leeft en eet. Het is beter om een werkplek te hebben die je echt alleen gebruikt om te werken. Daar kun je dan ook je laptop, werktelefoon en andere benodigdheden laten liggen aan het einde van de dag.

Goede thuiswerkplek zorgt voor meer motivatie en productiviteit

Extra mooi meegenomen is het feit dat je met een aparte werkplek in huis ook net iets productiever bent op een dag. Mensen die met een laptop op de bank gaan zitten of even wat werk gaan doen aan de eettafel doen over het algemeen minder dan mensen met een eigen werkplek. Dat deel van je woning wordt echt gezien als een kantoortje waar je werkt en de overige plekken niet. Zo zie je maar weer dat het goed inrichten van je thuiswerkplek niet alleen fijn is voor jezelf, maar door een hogere productiviteit ook voor het bedrijf waar je voor werkt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie