Technologiebedrijven onder de loep bij kartelonderzoek

Aimée van Vuuren
Er wordt door het ministerie van Justitie een kartelonderzoek begonnen naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Uiteindelijk zal het onderzoek moeten aanwijzen hoe bepaalde bedrijven aan de macht zijn gekomen die ze nu hebben en of ze daarbij opgestelde regels hebben overtreden.

Kartelonderzoek grote bedrijven

Er wordt niet specifiek genoemd naar welke bedrijven onderzoek gedaan gaat worden. Wel is bekend dat het om online platforms gaat waarbij sprake is van marktdominantie. Denk aan: Google, Amazon en Facebook. Het vermoeden is groot dat deze grote technologiebedrijven onder de loep worden genomen.

LEES OOK: digitale technlogie heeft vrouwen nodig

Concurrentie

De reden van het onderzoek van justitie is vanwege mogelijke concurrentieverstoring. Er wordt bekeken of bedrijven zich bezig hebben gehouden met praktijken, waardoor de concurrentie beperkt bleef of dat innovatie werd belemmerd. Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van technologiebedrijven omlaag toen het nieuws naar buiten kwam dat er onderzoek ging plaatsvinden. 

Justitie VS

Eerder werd al gezegd dat de justitie van de Verenigde Staten wil dat technologiebedrijven zogenoemde ‘backdoors’ gaat inbouwen in encryptie. Dat de securityrisico’s daardoor toenemen moeten de Amerikaanse burgers maar accepteren. Het doel van deze ‘backdoor’ is dat de politie en justitie eerder misdaadslachtoffers kunnen helpen doordat de communicatie met de misdadiger onderschept of afgetapt kan worden, wat nu niet geval is vanwege encryptie. Australië heeft deze vorm van security al aangenomen, waar de Verenigde Staten een voorbeeld aan neemt.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée