Strenger toezicht ACM op energiecontract ZZP'er

ZZP
Jordi Smit
ZZP'ers worden voortaan door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beter beschermd tegen een zakelijk energiecontract van energiemaatschappijen. Zo wil het kleine, zakelijke ZZP'ers die staan geregistreerd op een woonadres op dezelfde wijze beschermen als gewone consumenten.

Regels energiecontract geschonden

Het ACM dreigt met boetes en dwangsommen, omdat volgens de organisatie de rechten van kleine zelfstandigen worden geschonden. Een energiecontract dient schriftelijk te worden afgesloten, er geldt een lagere boete bij vroegtijdig overstappen en ZZP'ers horen dezelfde bedenktijd te krijgen als particulieren, zo meldt de autoriteit. Desondanks zien energiemaatschappijen ZZP'ers als 'echte' bedrijven, terwijl deze slagkracht missen.

Energiecontract aanpassen

Bedrijven die in overtreding zijn, kunnen door de ACM worden gedwongen hun werkwijze, contracten en voorwaarden aan te passen. 'Daarbij kunnen we overgaan tot een last onder dwangsom of tot boetes opleggen tot € 900.000,- of 1 procent van de omzet', aldus een woordvoerder van de ACM tegen het Algemeen Dagblad.

LEES OOK: '13 procent ZZP'ers schijnzelfstandig'

Voorgelegde contracten

Ook de ACM ziet dat kleine zakelijke afnemers van energie vaak een energiecontract voor grote zakelijke gebruikers krijgen voorgelegd. Bovendien staat op het contract zelf in de regel niet wat een eventuele boete is bij tussentijds overstappen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi