Een zakelijk energiecontract: waar moet je op letten?

Een zakelijk energiecontract: waar moet je op letten?

Redactie Baaz

Als je als ondernemer een eigen pand hebt, zul je hier ook een energiecontract voor moeten afsluiten. Op zakelijkeenergietarieven.nl kun je hier van alles over vinden. Hoe sluit je een zakelijk energiecontract af? En waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat sluit je af?

Binnen de zakelijke energie wordt onderscheid gemaakt tussen energie grootzakelijk en energie kleinzakelijk. Wat op jou van toepassing is, hangt natuurlijk af van het verbruik bij jullie op de zaak. Bij een kleinzakelijk contract wordt 25 kubieke meter per uur aan gas doorgelaten, bij een grootzakelijk contract zijn dat er 40. Voor een grootzakelijk contract krijg je ook een aparte rekening voor gas en elektriciteit. Deze moet je maandelijks betalen.

Overstappen?

Het is altijd slim om op voorhand te weten of je wel of niet de mogelijkheid hebt om over te stappen, wanneer je een energiecontract afsluit. Ook als het om een zakelijk energiecontract gaat. Ook bij zakelijke energie is het doorgaans mogelijk om op gezette tijden over te stappen naar een andere leverancier. Wel kan dat natuurlijk alleen als je niet vastzit aan een contract van bijvoorbeeld twee jaar. Let ook op dat de opzegtarieven voor zakelijke contracten vaak wat hoger liggen dan bij particuliere contracten.

Wat mag wel en niet?

Wanneer je ZZP’er bent en werk vanuit huis, ben je vast al eens gebeld met een aanbod voor een zakelijk energiecontract. Een zakelijk energiecontract is aantrekkelijk, omdat je de BTW mag aftrekken en kunt terugvragen bij de belasting. De vraag is: mag je een zakelijk energiecontract afsluiten als je vanuit huis werkt? Het antwoord is ja! Dat mag. Echter, om misbruik hiervan te voorkomen zitten daar wel een aantal regels aan. Een KvK-nummer is bijvoorbeeld verplicht en moet jouw huis een aparte werkruimte bezitten. In verband met de hoge opzegkosten is het maar de vraag of het voordelig is om als ZZP’er die vanuit huis werkt een zakelijk contract af te sluiten.

Hou het voordelig!

Tot slot wil je natuurlijk een zo voordelig mogelijk energiecontract afsluiten. Het is daarom slim om online verschillende deals van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. En uiteindelijk kun je natuurlijk ook een hoop kosten besparen door je bedrijfspand te verduurzamen. Zo kan overschakelen op een warmtepomp en het installeren van zonnepanelen op termijn van positieve invloed zijn op de kosten die je maandelijks aan de leverancier betaalt.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie