Stof-, pollen- en COVID-vrij

Stof-, pollen- en COVID-vrij

Redactie Baaz

Met alle versoepelingen en het goede weer gaan we steeds meer naar buiten. En hoewel velen genieten van de stijgende temperaturen en lange dagen, heeft de zomer voor circa twintig procent van de Nederlandse bevolking een minder leuke kant: pollen.

Het officiële pollenseizoen start rond februari, wanneer bomen zoals de berk, de els en de hazelaar beginnen te bloeien. Rond mei volgen de eerste grassoorten, en kruiden en onkruiden bloeien vanaf de zomer door tot in het najaar. Mensen met een serieuze pollenallergie kunnen dus het hele jaar last houden van klachten als niezen, jeukende ogen en benauwdheid. Maar niet alleen mensen met een pollenallergie ondervinden hinder van pollen, het kan een effect hebben op iedereen. Gelukkig kan technologie hierbij de oplossing bieden.

Pollen en COVID-19

Uit nieuw onderzoek van het LUMC is gebleken dat een hoge pollenconcentratie mogelijk bijdraagt aan een stijging van het aantal coronabesmettingen. Het coronavirus lijkt namelijk te profiteren van een verzwakte afweer die wordt veroorzaakt door hooikoorts. Dit geldt niet alleen voor mensen met een pollenallergie, maar ook voor mensen zonder hooikoorts. Zo was al bekend dat ook standaard verkoudheidsvirussen de afweer verzwakken, waardoor er een grotere kans is op virusinfecties in de luchtwegen. Buiten kunnen mensen weinig aan het pollenprobleem doen, al zou het dragen van een mondkapje wel enige verlichting en bescherming kunnen bieden. Maar hoe zit dat binnen?

Nu er nog veel wordt thuisgewerkt, is het belangrijk om bewust te zijn van hoe stuifmeel en pollen zich door de woning en het thuiskantoor verspreiden. Zo kunnen de allergenen via openstaande deuren en ramen naar binnen waaien. Het stuifmeel verspreidt zich via insecten, maar ook vooral door de wind.

Bescherm het (thuis)kantoor

Met het oog op dat we in de toekomst weer meer op kantoor kunnen werken, is het belangrijk om zowel het thuiskantoor als het kantoor zelf te beschermen tegen pollen. Om te voorkomen dat allergenen het (thuis)kantoor binnen waaien, kunnen stuifmeelbeschermings-roosters op de ramen en deuren uitkomst bieden. Die weren het grootste deel van de pollen en houden tegelijkertijd vervelende insecten op afstand. 

Daarnaast is het belangrijk om de werkplek goed te ventileren en daarbij rekening te houden met wanneer de stuifmeelconcentratie in de lucht het hoogst is. Op het platteland is dat ’s ochtends, in de stad aan het eind van de dag en ’s avonds.

Maar zelfs met zorgvuldige ventilatie en stuifmeelbeschermende roosters kunnen pollen hun weg naar binnen vinden, bijvoorbeeld door mee te liften op kleding, en in het geval van het thuiskantoor, via de vacht van een huisdier. De enige effectieve maatregel om pollen geen kans te geven bij je in de buurt te komen vinden we in de technologie met luchtreinigers.

Luchtreinigers ontdoen de lucht van stof en pollen, en laten een zuivere lucht achter. Zo bestaan er luchtreinigers die tot 99,7 procent van de allergene stoffen uit de lucht kunnen filteren met behulp van een drievoudig HEPA klasse 13 filter en een laserstofsensor.  Dat scheelt – in elk geval binnen – niezen en tranende ogen. Bovendien biedt een luchtreiniger meer voordelen: het zorgt voor een beter binnenklimaat en helpt je minder snel ziek te worden, doordat er naast allergenen ook virussen en bacteriën uit de lucht worden gefilterd.

Om ervoor te zorgen dat werknemers in optimale gezondheid hun werk kunnen doen, moet er niet alleen gekeken worden naar een goed bureau en comfortabele stoel, maar ook naar luchtreinigers. Daarmee blijft de lucht in het (thuis)kantoor, ook tijdens de verwachte pollenpiek, schoon en vrij van allergenen.   

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie