Met een zakelijke auto op vakantie

Met een zakelijke auto op vakantie

Redactie Baaz

De zomer staat voor de deur en veel mensen kijken uit naar een welverdiende vakantie. Als je een auto van de zaak hebt, vraag je je misschien af of je deze kunt gebruiken voor je vakantie. Het antwoord is vaak ja, maar er zijn enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

De voordelen van met een zakelijke auto op vakantie gaan

Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen is de kostenbesparing. Je hoeft geen huurauto te regelen of extra verzekeringen af te sluiten. De brandstofkosten kunnen, afhankelijk van je afspraken met je werkgever, ook gedekt zijn.

Comfort en betrouwbaarheid

Reizen met een auto die je goed kent, kan veel comfortabeler zijn dan in een onbekende huurauto rijden. Je bent bekend met de rijstijl van de auto en alle functies, wat bijdraagt aan een ontspannen reis.

Gemak

Met een zakelijke auto op vakantie gaan, kan logistiek gezien eenvoudiger zijn. Je hoeft geen tijd te besteden aan het ophalen en terugbrengen van een huurauto. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke verborgen kosten of beperkingen van een huurcontract.

Regels en afspraken

Toestemming van de werkgever

Voordat je met een zakelijke auto op vakantie gaat, moet je toestemming vragen aan je werkgever. Dit is belangrijk omdat er specifieke afspraken en voorwaarden kunnen gelden voor privégebruik van de bedrijfsauto.

Belasting en bijtelling

Het privégebruik van een auto van de zaak kan fiscale gevolgen hebben. In Nederland geldt dat als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met de bedrijfsauto, je een bijtelling moet betalen. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en wordt bij je inkomen opgeteld.

Verzekering en pechhulp

Controleer of de verzekering van de bedrijfsauto ook dekking biedt tijdens privégebruik en in het buitenland. Het is ook verstandig om te controleren of je toegang hebt tot pechhulp in het buitenland. Dit kan veel stress besparen in geval van pech onderweg.

Verantwoordelijkheden

Onderhoud en verzorging

Je bent verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de auto tijdens je vakantie. Dit betekent dat je regelmatig de bandenspanning, olie en andere vloeistoffen moet controleren. Eventuele schade of problemen moet je direct melden aan je werkgever.

Tolwegen en parkeerboetes

Alle kosten die je maakt tijdens je vakantie, zoals tolwegen, parkeerkosten en eventuele boetes, zijn doorgaans voor eigen rekening. Zorg ervoor dat je deze kosten bijhoudt en indien nodig rapporteert aan je werkgever.

Verkeersregels

Wanneer je in het buitenland rijdt, moet je je houden aan de lokale verkeersregels en voorschriften. Dit kan betekenen dat je bepaalde veiligheidsuitrusting in de auto moet hebben, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes of alcoholtesters.

Tips voor een succesvolle vakantie met een auto van de zaak

  • Plan je route goed: Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe gaat en welke routes je neemt. Vermijd risicovolle wegen en houd rekening met de verkeersregels in de landen die je bezoekt.
  • Check de auto: Voordat je vertrekt, is het verstandig om een grondige check van de auto te laten doen. Dit verkleint de kans op technische problemen tijdens je reis.
  • Neem contactgegevens mee: Zorg ervoor dat je de contactgegevens van je werkgever en de leasemaatschappij bij de hand hebt in geval van nood.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie