Stijgende energierekening 2019: doe aan energiebesparing

MVO
Jordi Smit
Wat verandert er voor ondernemers in het nieuwe jaar? In ieder geval de energierekening. Dat heeft niet alleen te maken met de verwachte toename van het leverancierstarief, maar vooral de hogere energiebelastingen spelen hier een rol in. Wij geven een aantal tips, zodat je slim aan energiebesparing doet.

Om een hogere energierekening te voorkomen, is het verstandig maatregelen te treffen voor energiebesparing. Het overstappen op LED-verlichting of het verbeteren van de klimaatinstallaties zijn mogelijkheden, maar deze kosten geld. Wanneer je goed kijkt naar je energiebesparing, kun je mogelijk geld besparen zonder dat je hoeft te investeren.

1. Neem een leveringscontract met een standaard looptijd

Het is allereerst verstandig om bij het afsluiten van je leveringscontract een vaste looptijd te bedingen. Afhankelijk van je inkoopmoment kan dat een behoorlijk verschil opleveren. Zeker in de huidige markt, met de verwachting van stijgende tarieven voor elektriciteit, gas en warmte.

2. Zet je inkooptarief vast voor een duur van 1 of 3 jaar

De tweede tip is om je inkooptarief vast te zetten voor een duur van 1 of 3 jaar. Wanneer dan stijgende kosten plaatsvinden voor energie op de handelsmarkt, weet je zeker dat je voordeliger uit bent.

3. Bekijk of je energieverbruik nog past bij de omvang van de aansluiting en doe mogelijk aan energiebesparing

De omvang van je energieverbruik en het opgestelde vermogen bepaalt de omvang van je aansluiting. Maar voor elektriciteit geldt daarnaast de afspraak met je netbeheerder over het ‘gecontracteerd vermogen’. Hier betaal je voor per kW. Maar als je dat vermogen feitelijk niet gebruikt, betaal je onnodig teveel.

4. Zorg dat het gecontracteerde vermogen overeenkomt met de maximale behoefte aan elektrisch vermogen

Nu je toch diep in de kleine lettertjes van je contract voor netwerkdiensten zit, kijk dan ook naar je piekafname van elektriciteit. Ook daar betaal je voor. Een piek ontstaat bijvoorbeeld bij het opstarten van machines. Als je slim bent, zorg je voor enige spreiding, om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor de dagelijkse piekafname.

LEES OOK: Netto salarissen 2019: ambtenaren en leraren zien loon minder hard stijgen

5: Begin met energiemonitoring. Inzicht in je energiehuishouding resulteert in energiebesparing

De energiedata die je meetbedrijf verzamelt zodat de netbeheerder en leverancier je een correcte factuur kunnen sturen, kun je ook gebruiken om inzicht te krijgen in je verbruik. Vervolgens kun je op basis van deze inzichten aan energiebesparing doen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi