Spykers nieuwe Saab 9-5 is er klaar voor

Spykers nieuwe Saab 9-5 is er klaar voor

Redactie Baaz
Spykers eerste Saab, de nieuwe 9-5, is er klaar voor. Eind mei verzamelden 250 journalisten zich bij de fabriek in het Zweedse Trollhttan voor proefritten. Nu is hij te koop.

Saab Spykerdirecteur Victor Muller kreeg al even een donkerblauwe Saab 9-5 van het nieuwe model mee, nadat hij in februari de koopovereenkomst met General Motors had getekend. 

Vanaf het einde van het vorig millennium was het Amerikaanse automobielconcern de eigenaar. De nieuwe 9-5 is nog onder GM-leiding ontwikkeld, maar is wel de eerste 'Nederlandse' Saab die op de markt komt. Sinds de overname door het Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker is het van oorsprong Zweedse automerk een in Nederland geregistreerd vennootschap - net als onder meer Ikea overigens.

Een van de eerste zaken die opvalt aan de nieuwe Saab 9-5 is de verfijnde gril en de bijna stealth-achtige voorkant van de personenwagen. Saab maakte aanvankelijk vliegtuigen, de vliegtuigpoot bestaat nog altijd als los Zweeds bedrijf, en de designers lieten zich voor het instrumentarium wederom inspireren door de oorsprong van het merk.

De digitale snelheidsmeter lijkt met wat fantasie op de hoogtemeter die straaljagerpiloten door hun 'kijkglaasje' (head-up display) zien. Met een druk op de knop Night panel gaat alle instrumentariumverlichting uit, behalve dat van de snelheidsmeter. Zo zou je je in het donker beter op de essentiële gegevens én de weg kunnen concentreren.

De goedkoopste nieuwe Saab 9-5 met een 2-litermotor kost ongeveer 45.000 euro.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie