Slim sparen: zo doe je dat!

Slim sparen: zo doe je dat!

Redactie Baaz
Het gaat goed met je bedrijf, zeker nu de economie zijn hoogtijdagen viert. De opdrachten stromen binnen, het personeel is tevreden en de jaarlijkse winsten blijven maar stijgen. Hoewel het een heerlijk positie is die iedere ondernemer wel wil bezitten, ligt er een valkuil op de loer. Want hoe weet je of jouw bedrijf er over drie jaar nog steeds zo florissant bij ligt? Wellicht krijg je zware concurrentie in de markt waar je je omgeeft. Onvoorziene concurrentie, niets om bang voor te zijn: een goede voorbereiding is te allen tijde het halve werk. Daarom moet iedere ondernemer vooruit kijken. Sparen is daar een zeer belangrijk onderdeel van.

Sparen

Nederland is een rijk land met volop mogelijkheden. Dat geldt ook zeker voor het bedrijfsleven. Succes ligt voor het oprapen, alleen je moet dit ‘slechts nog even’ pakken. Eenmaal je onderneming zo goed als zo kwaad opgebouwd, is het verstandig om aan de volgende fase van je bedrijf te denken. Waar wil je als bedrijf in verbeteren? En hoe ga je dat doen? Voor zo’n plan is geld nodig. En wij zouden geen Nederlanders zijn als hier niet eerst goed voor wordt gespaard.

Maar er zijn meer redenen voor jou als ondernemer om geld apart te zetten. Het worden van miljonair hoeft niet altijd te betekenen dat je in je leven het meest hebt verdiend, ook sparen is daar een essentieel onderdeel van. Als je een kapitaalkrachtig persoon wilt worden, moet je simpelweg af en toe op de kleintjes letten. Zo deed een interviewer, die in zijn leven honderd miljonairs interviewde, de ontdekking dat deze personen allemaal iets met elkaar gemeen hebben: miljonairs sparen hun hele leven. Rentes bovenop het gespaarde bedrag zorgen ervoor dat dit kapitaal alsmaar groeit. Een berg met geld dus; een berg die alsmaar groter wordt.

Lage rente

Alleen: hoeveel heeft sparen in deze tijd nog zin, gezien de rentes verder en verder omlaag gaan? De Europese Centrale Bank (ECB) maakte afgelopen maand bekend dat de rente voor banken nog verder omlaag gaat: van -0,4 procent naar -0,5 procent. Het gaat hierbij om geld dat banken tijdelijk bij de ECB stallen. Banken moeten over het bedrag dat ze neerleggen dus meer geld gaan betalen. Het is te merken aan rentes op spaargeld en de hypotheek, rentes die inmiddels historisch laag zijn. Sparen om een tijd later meer over te houden is daarom lastig in deze periode. Gelukkig bestaan er een aantal opties die interessant zijn te overwegen om je geld alsnog ‘lonend’ apart te zetten.

Gezien de rentes zo laag staan, is het belangrijk dat je de opties tegen elkaar kan afzetten. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal biedt de markt een groot aantal mogelijkheden. Zo vind je daadwerkelijk de beste optie om te sparen. Banken als de ABN AMRO of Rabobank zijn bekende namen, maar leveren daardoor niet gegarandeerd de hoogste rente. Wees dan ook geen dief van je eigen portemonnee en voer onderzoek uit.

Online sparen

De tijd dat we trouw naar de bank liepen om geld te sparen is voorbij, het internettijdperk draait op volle toeren. Het is daarom het overwegen waard om aantrekkelijke online spaarproducten te zoeken. Een aantrekkelijke optie kan Raisin zijn: een 100% online spaarplatform waarmee je de beste rente in verschillende Europese landen kunt vinden. Het enige dat je hoeft te doen is je eenmalig te registreren. Zo krijg je toegang tot spaarproducten in het buitenland waar de rente vaak een stuk hoger ligt dan in Nederland.

Welke optie je ook kiest: sparen blijft een bedrijfskritiek onderdeel, zowel in het verleden als het heden en de toekomst.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie