Slechte zithouding kost het bedrijfsleven onnodig veel geld

Slechte zithouding kost het bedrijfsleven onnodig veel geld

Redactie Baaz

‘Zitten is het nieuwe roken’ riep Nilofer Merchant tijdens zijn TEDTalk in 2013. Hiermee slaat de business innovator de spijker op z’n kop. De meeste Nederlanders zitten van maandag tot vrijdag bijna acht uur achter hun bureau. Eenmaal thuis gaat de gemiddelde Nederlander nog drie tot vier uur voor de televisie zitten. Onderzoek toont aan dat 80 procent hiervan een verkeerde houding aanneemt. Kortom, we zitten meer dan we slapen. En we hebben niet door hoe slecht een verkeerde zithouding is voor de gezondheid. Wat zijn de gevolgen hiervan voor het bedrijfsleven?

Een slechte zithouding leidt tot rug- of nekklachten en uiteindelijk zelfs tot uitval van personeel. Ongezond personeel is tegenwoordig vrijwel onbetaalbaar vanwege de vernieuwde Ziektewet. De nieuwe wet stelt dat hoe meer verzuim er plaatsvindt bij een organisatie, hoe meer premie organisaties moeten afdragen. Naast een financieel argument, is een goede zithouding ook op andere manieren gunstig voor een organisatie. Het blijkt namelijk dat bij een rechte zithouding mensen vaker positieve gedachten hebben. Goed zitten verlaagt bovendien het cortisolniveau en verhoogt het testosteronniveau. En dat staat weer in verband met een betere weerstand en leiderskwaliteiten. Ook verlaagt een goede werkomgeving stress onder werknemers.

Ga er even voor zitten

Veel mensen weten ergens wel dat rechtop zitten goed is. Toch doen ze het niet. Hoe kunnen managers er dan toch ervoor zorgen dat personeel een goede zithouding aanneemt? Het ligt wellicht voor de hand, maar stimuleer ze. Managers krijgen hiervoor steeds meer hulp van technologieën. Tegenwoordig bestaan er bijvoorbeeld slimme bureaustoelen. Via sensoren vertellen dit soort stoelen real-time aan medewerkers hoe hun zithouding is en waarschuwen als ze hun houding moeten aanpassen. Daarnaast zijn er apps die advies geven. Denk aan LUMOLift, een app voor mobiele apparaten die via een sensor de zithouding meet. De gebruiker krijgt een alert zodra de sensor een verkeerde positie aanneemt. Ook het programma MacBreakZ handelt als een persoonlijk ergonomisch assistent. De software laat automatisch aan het begin van de pauze rek- en strekoefeningen zien en stimuleert daarna medewerkers om even weg te lopen van de computer.

Goed zitten heeft niet alleen met de wil van medewerkers te maken, er zijn nog veel meer bruikbare en betaalbare tips om een gezonde werkplek te creëren. Zeker in een tijd waarin flexwerken steeds populairder wordt, is verstelbaar kantoormeubilair essentieel. De gemiddelde mens bestaat immers niet. De werkbladen van bureaus moeten dus bijvoorbeeld hoger of lager kunnen worden gesteld, of er moet een plateau voor voeten aanwezig zijn. Verder loont het om de Arbo-richtlijnen goed door te nemen. De rijksoverheid past deze regelmatig aan door nieuw opgedane kennis. Dankzij de voorschriften kunnen organisaties controleren of het bestaande meubilair nog voldoet aan de gestelde eisen. Het advies is ook om eigen richtlijnen op te stellen die het personeel stimuleren om een goede houding aan te nemen.

Kosten besparen

Wegen de kosten van tien jaar lang ziektekosten doorbetalen op tegen het investeren in ergonomische werkplekken? Absoluut niet. De gevolgen van veel ziekteverzuim kunnen op de lange termijn, zeker dankzij de nieuwe wet, immers zeer nadelig zijn voor een organisatie. Stel investeringen dus niet uit. Bespaar beter door slim in te kopen. Welk product is in verhouding tot de kwaliteit het goedkoopst? Ga verder na of een nieuwe computer daadwerkelijk meer prioriteit heeft dan een nieuw bureau die ziektekosten bespaart. Overigens kunnen kleine veranderingen al een grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan een speciale muis. En laat medewerkers af en toe lopend met elkaar vergaderen.

Er zijn uiteindelijk zoveel meer baten dan kosten bij een investering in goed zittend personeel. Begin dus aan die verandering. Zorg voor een goede werkomgeving, zorg dat personeel dat ziet en geef uiteraard zelf het goede voorbeeld. Dan groeit de motivatie onder personeel als kool.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie