Shopopop: Producten van lokale ondernemers, nog dezelfde dag bezorgd

Shopopop: Producten van lokale ondernemers, nog dezelfde dag bezorgd

Redactie Baaz

Auteur: Kim Loohuis

Het is voor lokale ondernemers niet eenvoudig om tegen grote ketens op te boksen. Klanten verwachten gemak en snelheid, zeker wanneer het gaat om (online) bestellingen. Crowdshipping pionier Shopopop zorgt ervoor dat ook mkb-ondernemers hun producten eenvoudig kunnen bezorgen bij hun klanten. Sterker nog, met crowdshipping is dat een stuk sneller en duurzamer dan grote ketens dat kunnen.

“De huidige pakketleveranciers bezorgen vaak pas de volgende dag, waarbij een product veel meer kilometers aflegt dan strikt noodzakelijk. Wij maken het mogelijk om bestellingen nog dezelfde dag te laten bezorgen. Sterker nog, we garanderen dat we alle bestellingen binnen drie uur uitleveren”, vertelt Shopopop Country Manager Benelux, Caroline Schuurs. Dat doet het platform door middel van crowdshipping: het gebruikmaken van verplaatsingen die mensen toch al maken. “Ga je toch al van A naar B, neem dan iets voor een ander mee”, glimlacht Schuurs. Voor lokale handelaren betekent deze manier van bezorging bovendien dat ze zich een stuk minder zorgen hoeven maken over hoe hun producten bij de eindklant aankomen.

Minder verpakkingsmateriaal

De gemiddelde bezorgtijd van een Shopopop-levering bedraagt 17 minuten, vertelt Schuurs. “Als bloemist weet je dus dat je bloemen vers bij je klant komen en als wijnhandelaar hoef je niet bezorgd te zijn over het mogelijk breken van je flessen tijdens het transport of de flessen uit voorzorg allemaal apart in te pakken in overdadig verpakkingsmateriaal.” Want dat is een ander groot voordeel van het platform. Doordat bestelde producten aan een particulier ter bezorging worden meegegeven – die toch al in de buurt was en aangegeven heeft best iets voor een ander te willen doen – is het niet meer nodig om bestellingen te verpakken, labels uit te draaien, extra ‘fragile’-stickers te plakken of te grote dozen op te vullen met plastic of papier. “Niet alleen is dit een stuk beter voor het milieu, voor lokale ondernemers scheelt het bovendien veel tijd en geld wanneer minder verpakkingsmateriaal nodig is.”

Geen extra bewegingen

Het Shopopop-platform werkt samen met partners – dat kunnen zowel lokale winkeliers als grote ketens zijn. Eindklanten kunnen een bestelling plaatsen bij de partner en via de app van Shopopop wordt gekeken welke ‘shoppers’ (zo worden de particulieren genoemd die hebben aangegeven graag eens wat voor een ander mee te nemen) in de buurt zijn. Zij krijgen op hun beurt een vergoeding voor hun moeite vanuit het platform. Schuurs: “Ons algoritme is zo ingericht dat shoppers alleen binnen een bepaalde straal kunnen zien welke bestellingen er klaar staan. Ook worden bestellingen eerst aangeboden aan mensen die al een tijdje niets meer hebben bezorgd en pas wanneer de uiterste bezorgtijd in zicht komt, worden de aanbiedingen breder verspreid. Dat is allemaal om te voorkomen dat mensen dit professioneel gaan aanpakken. We willen niet dat er extra bewegingen ontstaan, de kracht van onze dienstverlening zit hem er juist in dat iemand tóch al die route neemt.”

Ease of mind

Shopopop werd in 2017 in Frankrijk opgericht en kent een forse groei. Sinds zo’n twee jaar is het bedrijf ook actief in de Benelux, met Schuurs aan het hoofd van een team van tien veelzijdige mensen. Vorig jaar debuteerde het bedrijf al in het zuiden van Nederland, maar Schuurs richt haar pijlen nu ook op de rest van het land. “Over een jaar wil ik graag dat Shopopop partners heeft in iedere Nederlandse provincie en over zo’n 10.000 shoppers beschikt.” Momenteel heeft het bedrijf 10 partners en zo’n 250 shoppers in de regio Zuidoost-Nederland. Voor lokale ondernemers is het aantrekkelijk om partner te worden. Niet alleen zijn zo forse besparingen te realiseren op verpakkings- en bezorgkosten, het biedt ‘ease of mind’, zoals Schuurs het noemt. “Je weet dat je product gemiddeld met een kwartiertje bij je klant wordt afgeleverd, bovendien hebben we een klantenservice die ondernemers kan helpen bij het contact met de eindklant of het desgewenst volledig kan overnemen. Staat de shopper in de file of heeft-ie een lekke band? Dan bellen wij namens jou de klant op om te vertellen dat het ietsjes langer kan duren.”

Onderscheidende klantenservice

Shopopop wil met haar klantenservice het verschil maken, door snel en eenvoudig bereikbaar te zijn, partners en shoppers te kennen en proactief te werken. “We zijn betrokken bij iedere levering. Daarin onderscheiden we ons echt van de callcenters van de grote pakketleveranciers. Persoonlijk en direct contact is voor iedereen prettig.” In tegenstelling tot flitsbezorgdiensten en supermarkten is Shopopop niet gebonden aan een minimale schaalgrootte om een nieuwe locatie rendabel te krijgen. “Wij kunnen ons platform net zo snel en eenvoudig inzetten in een klein dorp als in een grote stad. Zolang er lokale winkeliers zijn, kunnen we zorgen voor een community die daarbij aansluit.” Zowel partner als shopper en klant zijn gebaat bij de efficiëntie van het Shopopop-platform, maar de grootste winnaar? Dat is de samenleving in zijn geheel, volgens Schuurs. Minder (bezorg)kilometers betekenen minder uitstoot, minder files, minder economische schade en een betere luchtkwaliteit, leefbaarheid en gezondheid. “Dat is pure winst voor onze maatschappij.”

Ben je benieuwd hoe Shopopop voor jouw onderneming kan werken of wil je je direct aanmelden als partner? Stuur dan een mail naar Nederland@shopopop.com of vul het formulier op de website in: www.shopopop.com.

shopopop, e-commerce, lokale ondernemers, bezorging, pakketleveranciers, crowdshipping

Foto: Caroline Schuurs, Country Manager Benelux Shopopop

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie