SERMI-certificaat verplicht voor Nederlandse onafhankelijke autobedrijven

SERMI-certificaat verplicht voor Nederlandse onafhankelijke autobedrijven

Redactie Baaz

Per april 2024 werken Nederlandse, onafhankelijke autobedrijven voor informatie op het gebied van anti-diefstal-gerelateerde reparatie- en onderhoud met SERMI-certificaten. Nederland is daarmee het vijfde land dat aan de nieuwe Europese richtlijnen voldoet. Digidentity, een Solera-onderneming, leverde in opdracht van de Europese Commissie en SERMI een veilige en gebruiksvriendelijke Trust Center-oplossing voor de gehele auto-industrie in 27 Europese lidstaten.

Het Trust Center voor SERMI maakt met de Keuringsinstanties (KI’s) veilige elektronische identificatie en authenticatie voor onafhankelijke autobedrijven in Europa mogelijk om toegang te verlenen tot anti-diefstal-gerelateerde reparatie- en onderhoudsinformatie. De auto-industrie is de eerste sector die op Europees niveau gebruikmaakt van een geïntegreerde identificatiedienst. 

De Europese Unie heeft fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven gevraagd om alle losse merkspecifieke certificaten te vervangen door één certificaat. SERMI (Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information) is hiervan het resultaat. Alleen personen met een SERMI-certificaat hebben gestandaardiseerd toegang tot deze informatie. Zij loggen in met de Digital Wallet app van Digidentity op de website van een voertuigfabrikant. Digidentity heeft dit proces vereenvoudigd doordat je met één account bij alle fabrikanten kunt inloggen. Digidentity is verantwoordelijk voor het beheren van de digitale certificaten en de autorisatiestatus van werknemers van onafhankelijke autobedrijven. Ook zorgt ze voor de uitgifte van geanonimiseerde SERMI-certificaten aan keuringsinstanties (KI’s), die zij vervolgens distribueren aan monteurs en onafhankelijke auto-, schadeherstel- en camperbedrijven in heel Europa. Digidentity levert aan de KI’s de security tokens en onderhoudt de Digidentity Digital Wallet app (iOS/Android) die het SERMI-certificaat opslaat en fungeert als tweedelijns contact voor support.  

Het initiële idee voor SERMI was het verstrekken van een hardwaretoken aan monteurs, waarna zij met speciale softwaredrivers toegang zouden krijgen tot de anti-diefstal gerelateerde reparatie- en onderhoudsinformatie bij de autofabrikanten. Met de herziene versie van het SERMI-schema is gekozen voor een digitale oplossing. “SERMI heeft daardoor de mogelijkheid gecreëerd dat wij deze tokens volledig digitaal, met hetzelfde niveau van vertrouwen en beveiliging, maar met een veel eenvoudiger en geïntegreerde mobiele aanpak aan te kunnen bieden. We zijn er trots op dat we als Nederlands MKB-bedrijf deze bedrijven kunnen ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden en hen helpen om tijd en geld te besparen.” zegt Marcel Wendt, CTO en oprichter van Digidentity. 

Deze grootschalige implementatie laat de kansen zien van een Europese Digitale Wallet zegt Fred Slikker, algemeen directeur bij Digidentity: “Bij de implementatie hebben we rekening gehouden met de wensen en verschillen in digitale vaardigheid van de gebruiker door eenvoudige toegang en de oplossing beschikbaar te stellen in de taal van het land. Het laat zien dat een meer geïntegreerde identificatiedienst op Europees niveau mogelijk is zonder in te boeten op beveiliging en gebruiksgemak.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie