Safety-At-Work-Day: veiligheid op het werk start bij medewerkersbewustzijn

Safety-At-Work-Day: veiligheid op het werk start bij medewerkersbewustzijn

Redactie Baaz

Morgen is het Safety-At-Work-Day, tijd om extra aandacht te besteden aan veiligheid op de werkvloer

Veiligheid staat bij veel bedrijven al hoog in het vaandel, desondanks krijgen jaarlijks toch meer dan 200.000 werknemers te maken met een arbeidsongeval, waarvan er ongeveer zelfs 60 met fatale afloop [1]. Ook cybersecurity is een onderwerp dat steeds vaker terugkomt als men het heeft over veiligheid op de werkvloer en terecht, want recent onderzoek van Cisco wijst uit dat slechts 8% van de Nederlandse organisaties is voorbereid op cyberdreigingen [2].

In drie stappen naar een veilige werkplek

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om de veiligheid van jouw werknemers te waarborgen, zowel fysiek als in de digitale wereld. Hieronder staan drie stappen die helpen bij het verminderen van de kans op veiligheidsincidenten.

1.   Creëer bewustzijn en een veiligheidscultuur onder medewerkers

Veiligheid begint bij bewustzijn. Elke functie heeft namelijk andere veiligheidsrisico’s. Waar magazijnmedewerkers een verhoogd risico op spier- en skeletaandoeningen (SSA's) hebben, hebben werknemers die vaak thuiswerken een hoger risico op een sedentaire levensstijl, gevoelens van isolatie, digitale cyberaanvallen en ‘over connectie’ de druk om voortdurend verbonden te zijn [3].

Maar hoe maak je je werknemers bewust van veiligheid op het werk? Risico’s op het werk zijn enkel te vermijden als iedereen binnen het bedrijf zijn of haar steentje bijdraagt. Daarom is het belangrijk een cultuur rondom gezondheid en veiligheid te bevorderen.

2.   Neem preventieve maatregelen

Preventie kan op verschillende manieren bijdragen aan een veilige werkplek. Een van de belangrijkste aspecten van preventie is het identificeren en verminderen van risico's op de werkvloer. Door middel van risicoanalyse en het implementeren van veiligheidsmaatregelen, kunnen bedrijven potentiële gevaren aanpakken voordat deze zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen aan werknemers tot het organiseren van informatiebijeenkomsten over cybersecurity en geestelijke gezondheid.

3.   Wees proactief en luister naar feedback

Tot slot moeten werkgevers proactief handelen om veiligheid op de werkplek te waarborgen. Als leidinggevende is het hierbij belangrijk om open te staan voor feedback en veiligheidszorgen van werknemers en deze serieus te nemen.

Proactief handelen betekent daarnaast dat werkgevers snel en effectief moeten reageren op veiligheidsincidenten die zich voordoen. Dit kan variëren van het bieden van eerste hulp tot het herzien van veiligheidsprotocollen om herhaling van een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.

Omdat veiligheidsincidenten zowel online als offline nog vaak voorkomen, vragen we op Safety-At-Work-Day extra aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Laten we samen werken aan een veilige en gezonde werkomgeving, waar medewerkers zich bewust zijn van de risico's en weten hoe ze incidenten zo veel mogelijk kunnen voorkomen.

[1] RIVM, 2021. Veilig werken in Nederland.

[2] Cisco, 2023. Minderheid Nederlandse organisaties is voorbereid op cyberdreigingen.

[3] Manutan, 2023. Hoe maak je je werknemers bewust van veiligheid op het werk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie