Ruim 900.000 Nederlanders krijgen te maken met fietsdiefstal

Ruim 900.000 Nederlanders krijgen te maken met fietsdiefstal

Redactie Baaz

STAAT-E-LEKKER? Onder dat motto start vandaag een landelijke campagne tegen e-bike diefstal. De campagne roept Nederlanders op om hun elektrische fiets beter te beveiligen. Het aantal slachtoffers van fietsdiefstal neemt al jaren fors toe, met name door de groeiende populariteit van e-bikes. De ‘STAAT-E-LEKKER’-campagne is een gezamenlijk initiatief van S.A.F.E., het CCV en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé.

Forste stijging fietsdiefstallen

Afgelopen jaar kreeg 6,5 procent van de Nederlanders te maken met fietsdiefstal, ruim 210.000 meer mensen dan in 2021. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die vrijdag is gepubliceerd. De Nationale politie registreerde bijna 87.000 aangiftes, circa 42% meer sinds twee jaar. Dit komt met name door de groeiende populariteit van e-bikes, onder meer als duurzaam alternatief voor de auto. In 2023 was 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch, goed voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen in ons land.

“We zien een duidelijke verschuiving van het aantal winkeldiefstallen, auto en woninginbraken naar fietsdiefstal”, vertelt Rogier Eenkhoorn van S.A.F.E. In 2023 was fietsdiefstal de meest voorkomende vorm van traditionele criminaliteit. “Voor criminelen is de keuze makkelijk gemaakt; bij fietsdiefstal is er minder pakkans, een lagere straf en hogere opbrengst. Bovendien zijn e-bikebezitters vaak onbewust onverschillig. Hoewel een gemiddelde e-bike 2.600 euro waard is, wordt nog wel eens gedacht ‘het is maar een fiets’. Dit terwijl een elektrische fiets die met een enkel slot vaststaat gemakkelijk wordt gestolen, mede door de opkomst van de powerkey en slijptol op de accu.” Met deze tools hebben dieven het ringslot op de trouwe tweewieler tegenwoordig binnen een paar seconden los. Dat gebeurt zo snel dat het zelfs niet opvalt als diefstal.

Even snel boodschappen doen, fiets weg

De meerjarencampagne ‘STAAT-E-LEKKER’ laat zien wat mensen zelf kunnen doen om e-bikediefstal te voorkomen. De campagne geeft daarvoor verschillende tips zoals ‘extra slot erop’ en ‘ergens aan vast’. Ook voor een snelle boodschap in de supermarkt. Niet voor niets is het winkelgebied (waar 29 procent van de fietsen gestolen wordt) populair bij fietsdieven. Juist doordat mensen hun e-bike hier vaak maar heel even achterlaten en hem dan minder goed vastzetten. Maar ook mensen die hun e-bike die langer parkeren, zoals bij een stationsgebied (21 procent) of rond het huis (29 procent), lopen kans op diefstal.

“Zorg dus dat je zeker weet dat je e-bike lekker staat”, tipt Rogier. “Dieven willen snel hun slag slaan. Als ze meer sloten zien die ze moeten open maken, lopen ze door. Gebruik daarom een vast ringslot én minimaal een tweede slot dat door je voorwiel gaat en aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of fietsenrek. Ook thuis in de schuur. Een tweede slot is snel bevestigd en levert langdurig fietsplezier.” Onderneem daarnaast meer actie, zoals registratie of het installeren van een alarm- of track&tracesysteem. Meer tips over goede beveiliging tegen e-bikediefstal is verzameld op de website www.staat-e-lekker.nl.

STAAT-E-LEKKER.nl

De campagne start vandaag, aan het begin van het nieuwe fietsseizoen. Met posters bij NS-fietsenstallingen, posts op social media, de website STAAT-E-LEKKER.nl en via de communicatiekanalen van de initiatiefnemers: Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), het CCV en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. Daarnaast wordt de campagne breed gedragen en verspreid door de ‘STAAT-E-LEKKER’-partners, waaronder de Fietsersbond, NS, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en de politie.

STAAT-E-LEKKER is onderdeel van een bredere aanpak van verzekeraars, de fietsbranche, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om gezamenlijk op te treden in de bestrijding van fietsendiefstal.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie