Gemeenten met hoogste risico op fietsdiefstal

Gemeenten met hoogste risico op fietsdiefstal

Redactie Baaz

Vorig jaar werden in Nederland meer dan 85.000 fietsdiefstallen gemeld, bijna 10% meer dan het jaar ervoor en ruim een kwart hoger dan in 2019. Vooral in Groningen en Flevoland nam het aantal diefstallen toe. In Flevoland steeg het aantal zelfs met ruim een derde.

Michel Ypma van Independer merkt op dat het werkelijke aantal fietsdiefstallen waarschijnlijk hoger ligt omdat niet iedereen aangifte doet. Vooral bij elektrische fietsen is aangifte vereist om aanspraak te maken op een vergoeding van de verzekering.

In Noord-Holland werden vorig jaar bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant. Amsterdam spant de kroon met 10.920 gestolen fietsen alleen al in één jaar tijd.

Op lokaal niveau steken Amsterdam, Haarlem en Zandvoort eruit als gemeenten met de hoogste kans op fietsendiefstal. In Zandvoort werd vorig jaar bijvoorbeeld gemiddeld 22,6 fietsendiefstallen per 1000 huishoudens gemeld.

Ypma benadrukt dat voorwaarden voor vergoeding bij diefstal verschillen per verzekering, vooral bij fietsen die buitenshuis gestolen worden. Goed vergelijken is daarom belangrijk.

Hier zijn de top 10 gemeenten waar je de meeste kans hebt op fietsendiefstal:

  1. Zandvoort
  2. Haarlem
  3. Amsterdam
  4. Nijmegen
  5. Utrecht stad
  6. Helmond
  7. Delft
  8. Groningen stad
  9. Heemstede
  10. Bloemendaal
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie