Reis mee met Wiebe Wakker

Plug Me In: in een elektrisch aangedreven auto naar Australië

Bart Remmers
Van Nederland naar Australië rijden in een auto is al een hele opgave, e-pionier Wiebe Wakker doet het zonder geld en heeft nog géén tankstation bezocht.

De 31-jarige solo-reiziger vertrok op 15 maart 2016 met een omgebouwde, elektrisch aangedreven Volkswagen Golf Variant vanuit Houten en is nu, na 775 dagen, in Oost-Timor aangekomen. 

Uniek concept 

Wiebe Wakker is initiatiefnemer van ‘Plug Me In’, een project dat begon als afstudeerproject en inmiddels een uniek avontuur is geworden. De avonturier is gedurende zijn reis afhankelijk van social media en goedwillendheid van mensen die hem een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. De route wordt zo gaandeweg bepaald en dit leidde Wakker zigzaggend door 32 landen. Inmiddels hebben al ruim 1.300 mensen uit 45 landen Wiebe uitgenodigd.

Elektrische pionier 

Wiebe was de eerste persoon die Turkije, Iran, India, Myanmar, Maleisië en Indonesië doorkruiste met een volledig elektrische auto. Nog nooit eerder reedt iemand in een elektrische auto zo ver. Het huidige record ‘langste afstand in een elektrisch voertuig (non-solar)’ van 22.000km heeft hij inmiddels al verpulverd. 

Wiebe heeft 65.000 kilometer afgelegd en daar komen er nog een hoop bij. Eindbestemming van de reis is Sydney. In Dili bereid de reiziger momenteel het verschepen van de auto naar Darwin voor. 

Wereldreis met een doel

Het doel van Plug Me In is om elektrisch vervoer en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. 'Elektrisch rijden heeft de toekomst maar de transitie gaat niet snel genoeg, mede door de vele vooroordelen die erover bestaan', zegt Wiebe. 'Mensen denken dat EV’s niet betrouwbaar zijn en dat je er geen lange afstanden mee kunt afleggen. Als ik met een stekkerauto naar de andere kant van de wereld kan rijden, waarom kunnen wij het dan niet inzetten voor dagelijks gebruik?'

Innovatieve oplossingen

Wiebe liet zijn auto al zien aan verschillende ministers en ambassadeurs en geeft presentaties over zijn avontuur en bevindingen op universiteiten en bij organisaties. Met zijn auto, de Blue Bandit genaamd, maakt hij stops bij bedrijven en initiatieven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo laat Wiebe zien wat de uitdagingen in de verschillende landen zijn en welke innovatieve oplossingen er beschikbaar zijn. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: BartRemmers

BartRemmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBart