Pensioenakkoord, wat moeten we nu?

Pensioenakkoord, wat moeten we nu?

Redactie Baaz
Na tien jaar lang onderhandelen over het pensioenakkoord zijn we het eindelijk grotendeels met elkaar eens. Het nieuwe pensioenstelsel gaat vanaf 2022 in waarvan veel details nog uitgewerkt moeten worden. Wat betekent dit voor jou?

AOW-leeftijd in pensioenakkoord

Waar vooral veel ophef over was, was over het feit dat de AOW-leeftijd al in 2021 naar 67 jaar zou gaan. Met de instemming van het pensioenakkoord gebeurt dit pas in 2024. De kosten voor de overheid zullen ongeveer €5 miljard euro bedragen. Het kabinet gaat apart kijken naar mensen die al een lange tijd een zwaar beroep uitoefenen. Deze werknemers krijgen de mogelijkheid tot drie jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken.

LEES OOK: Vakbonden stemmen in met pensioenakkoord

pensioenakkoord, pensioen, aow, aow-leeftijd, akkoord, FNV, CNV, Wouter Koolmees, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ben je ZZP’er?

Vanwege de hoge premies kiezen zelfstandigen er voor om zichzelf niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet is daar flink op tegen en wil een wettelijke plicht invoeren waardoor ZZP’ers verplicht zijn zich te verzekeren. De komende twaalf maanden hebben zowel werkgevers als vakbonden en zelfstandigenorganisaties de kans om met een voorstel te komen.

Opbouw van pensioen

Op dit moment betaalt iedereen dezelfde pensioenpremie voor een pensioenopbouw. Dit zorgt voor ongelijkheid tussen de generaties. Eigenlijk zou de pensioenpremie van een jongere lager moeten zijn want zij hebben meer tijd om nog pensioen op te bouwen. Daarnaast mogen deelnemers van pensioenfondsen volgens het pensioenakkoord maximaal 10 procent van hun pensioen gebruiken om een hypotheeklening af te lossen. 

Er is al veel veranderd maar er gaat nog meer veranderen. De meeste plannen binnen het pensioenakkoord zijn nog niet gemaakt of staan nog niet vast.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie