Overhevelen individuele pensioenpot kan veel geld opleveren

Overhevelen individuele pensioenpot kan veel geld opleveren

Redactie Baaz

Hoewel het woekerpolisdossier zo goed als gesloten is, kunnen de opbrengsten van individuele pensioenpotjes bij een bank of verzekeraar nog steeds sterk verschillen. Zelfs een klein verschil in kosten of rente heeft grote nadelige gevolgen voor de opbrengst. Overstappen naar een beter product bij een andere aanbieder is echter vrijwel altijd mogelijk, stelt directeur Joost Tieland bij Brand New Day. “Het is tijd dat Nederlanders ook bij deze pensioenproducten op de kleintjes gaan letten en gaan shoppen. Dat kan duizenden euro’s aan extra pensioen opleveren.”

Nederlanders staan erom bekend dat ze goed op de prijs van producten letten. Bij pensioen valt dat doorgaans tegen. Omdat het kostenplaatje complex is, of omdat je zoals bij het collectieve pensioen via je werkgever toch geen keuze hebt. Die keuzevrijheid is er wel bij individuele pensioenpotjes in de zogeheten derde pijler (de tweede pijler is het collectieve pensioen) bij een bank of verzekeraar of ander type aanbieder. Het is zaak bij de keuze van een aanbieder ook goed op de kosten en/of rente te letten. 

Veel Nederlanders hebben zo’n individueel pensioenpotje. Een conservatieve schatting is dat het gaat om zo’n 1,5 tot 2 miljoen mensen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Pensioenproducten lopen lange tijd, en veel mensen zullen er alleen aandacht aan besteden als ze een (fiscaal aftrekbare) storting in het potje doen. “Het is echter van groot belang om naar de kosten en eventueel vaste rente te kijken en die met andere aanbieders te vergelijken. Ook als je al enige jaren ergens klant bent. Dat kan veel geld schelen”, stelt Tieland.

Een klein verschil maakt overstappen al interessant

Anders dan mensen wellicht denken kunnen ze ook tijdens de looptijd van een pensioenproduct overstappen. Dat gaat doorgaans met kosten gepaard, maar zeker als het pensioenproduct nog jaren loopt, kan dit een slimme keuze zijn. “Alles in de pensioen opbouwfase van de 3e pijler is te verhuizen. Wellicht is het soms niet mogelijk, maar dan heb je het echt over uitzonderingen”, aldus Tieland. 

Waarom verschillen in (vaste) rente of kosten zo belangrijk zijn? Een miniem verschil van bijvoorbeeld 0,4% kosten op jaarbasis lijkt dan op het eerste gezicht weinig, maar op de lange termijn drukt dat kleine percentage steeds zwaarder op de opbrengst. We gaan als voorbeeld uit van een pensioenbeleggingsrekening die op jaarbasis gemiddeld 6% rendement oplevert waarbij de belegger per maand 250 euro stort. Na 20 jaar leidt het minimale kostenverschil tot een opbrengst die ruim 5.000 euro lager ligt! “Er zijn veel partijen die hoge kosten rekenen, dus een verschil van 0,4% is al snel gemaakt. Je treft ook kostenverschillen van 1% of meer aan en dan is het verschil niet 5.000 euro na 20 jaar, maar dan heb je het al snel over meer dan 10.000 euro”, stelt Tieland.   

360 miljoen euro aan vermogen ging in 2023 over naar Brand New Day 

Tieland vindt het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van het belang van de kosten en dat ze weten dat overstappen mogelijk is. “Bij Brand New Day duurt het proces zo’n 14 tot 21 dagen, deels afhankelijk van de snelheid van de andere bank of verzekeraar die het geld moet overboeken. We zien elk jaar steeds meer mensen overstappen. Afgelopen jaar ging het om ruim 10.000 overstappers die samen zo’n 360 miljoen euro hebben overgeheveld.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie