Opnieuw reorganisatie en ontslagen bij DE Master Blenders 1753
Opnieuw zijn medewerkers bij DE hun baan niet zeker, van de 2200 banen in Nederland zullen er 110 verdwijnen. De meeste banen zullen in Amsterdam geschrapt worden, maar ook in Utrecht en Joure zal hier en daar gesneden worden. Medewerkers zijn via een interne memo geïnformeerd over de nieuwe reorganisatiemaatregelen die volgen op jaren van overnameperikelen.
Memo roept vragen op
Dolf Polders van CNV Vakmensen noemt het nieuws teleurstellend, hij had gehoopt dat de recente overname door JAB rust in de tent zou brengen, maar dat is niet gebeurd. 'De interne mededeling roept veel vragen op', zegt hij in een reactie. 'De werknemers hebben te horen gekregen dat Douwe Egberts streeft naar een 'meer efficiënte en gefocuste organisatie'. Daarvoor is een andere organisatiestructuur nodig. De forse reorganisatie op het hoofdkantoor wordt daarin gezien als 'een eerste stap'. Dan denk ik meteen: wat is dan die volgende stap?'
Onrust duurt lang
Sinds DE Master Blenders 1753, zoals de officiële naam luidt, met de overname van Sara Lee weer terugkwam in Nederlandse handen, is het onrustig bij het bedrijf. Kort nadat DE in juni 2012 naar de beurs ging, kwam er een grote boekhoudfraude aan het licht bij een Braziliaanse dochteronderneming. Een half jaar later trok bestuursvoorzitter Michiel Herkemij na een ruzie met de president-commissaris Jan Bennink de deur achter zicht dicht.
Twaalf miljoen doet pijn
In het (gebroken) boekjaar dat eind juli 2013 afliep boekte DE een lichte omzetdaling van een half procent. Niet veel later nam het Duitse JAB halverwege 2013 het Nederlandse koffieconcern over voor zo'n 7,5 miljard euro, wat neerkomt op 12,50 euro per aandeel. Voormalig topman Jan Bennink verkocht zijn aandelen voor een slordige 7,7 miljoen euro en hield aan de hele overname zo'n twaalf miljoen euro over. Een pijnlijk feit, vindt Polders: 'We hadden gehoopt en verwacht dat de overname door JAB de nodige rust zou brengen, maar daar komt op deze manier weinig van terecht. Het steekt daarbij dat topman Bennink intussen meer dan 12 miljoen euro heeft verdiend aan die overname.'
Overleg over een sociaal plan
CNV Vakmensen laat weten dat Polders binnenkort overleg voert over een sociaal plan voor werknemers van DE die hun baan verliezen. Wereldwijd werken er ongeveer 7000 mensen voor het concern, in Nederland zijn dat er 2200.