Nieuwe toolkit van HvA en Saxion helpt organisaties hybride werken inclusiever te maken
Hybride werken biedt flexibiliteit en autonomie en zou juist voor mensen met een beperking een uitkomst kunnen zijn. Maar in de praktijk blijkt het tegendeel: deze groep loopt juist extra risico op uitsluiting. Denk aan ontoegankelijke (thuis)werkplekken, gebrek aan sociale verbondenheid of vergaderstructuren die niet aansluiten bij hun mogelijkheden.
In Nederland zijn ruim 600.000 mensen met een beperking aan het werk. Voor hen brengt hybride werken niet alleen kansen, maar ook grote uitdagingen met zich mee met risico op overbelasting, verminderde betrokkenheid of zelfs uitval tot gevolg. Om daar verandering in te brengen, lanceren de hogeschool van Amsterdam en hogeschool Saxion de toolkit ‘Inclusief Hybride Werken’: een praktische en gratis verzameling tools die organisaties helpt om hybride werk echt toegankelijk te maken voor alle medewerkers, met en zonder beperking.
Kleine aanpassingen, grote impact
De toolkit is ontwikkeld op basis van twee jaar praktijkgericht onderzoek, in samenwerking met onder andere Rabobank, ProRail en UMC Utrecht. Medewerkers met een beperking en hun leidinggevenden hebben actief meegedacht en meegetest. De uitkomst: acht praktische en modulair inzetbare tools die teams en organisaties helpen om hybride werk duurzaam inclusiever te maken. Alle tools zijn los inzetbaar, eenvoudig toepasbaar en voorzien van heldere instructies.
De toolkit biedt onder andere:
- Duidelijke werkafspraken voor hybride teams
- Richtlijnen voor inclusief (online) vergaderen
- Handvatten voor toegankelijke werkplekken, thuis en op kantoor
- Tips om sociale verbondenheid op afstand te versterken
De toolkit bevat zes praktische tools:
- Het Kompas – helpt teams bij het maken van inclusieve werkafspraken
- Toegankelijke software – biedt inzicht in hoe digitale middelen toegankelijk kunnen worden ingericht
- Hybride vergaderetiquette – praktische richtlijnen voor inclusief vergaderen
- Online teamverbinder – stimuleert sociale verbinding in hybride teams
- Communicatiecanvas – ondersteunt bij het afstemmen van communicatievormen en -kanalen
- Checklist inclusieve werkruimte – beoordeelt of fysieke en digitale werkplekken voor iedereen geschikt zijn
Daarnaast zijn er twee verdiepende documenten:
- Handreiking medewerkers netwerken – over het versterken van inclusieve netwerken binnen organisaties
- Dashboard inclusief werkbeleid – om beleid en voortgang in kaart te brengen en te monitoren
Voor wie is de toolkit bedoeld?
De toolkit is in eerste instantie ontwikkeld voor medewerkers met een beperking, hun leidinggevenden en teams. Maar ook HR-professionals, facilitair- en huisvestingsteams, ICT-afdelingen en beleidsmakers kunnen ermee aan de slag. Want inclusieve hybride werkvormen komen uiteindelijk iedereen ten goede.
Gedeeld belang, gedeelde verantwoordelijkheid
De toolkit werd ontwikkeld onder leiding van Mijke Hartendorp en Wouter Smit. Beiden zijn niet alleen deskundigen op het gebied van inclusie, maar ook ervaringsdeskundigen: Mijke heeft een visuele beperking, Wouter een mobiliteitsbeperking. Samen vormen zij een team dat de uitdagingen en kansen van hybride werken vanuit meerdere perspectieven kent.
“Hybride werken biedt enorme kansen voor mensen met een beperking, het stelt je in staat je werk in te richten op een manier die past bij je energiebalans, concentratievermogen en behoefte aan rust,” zegt Mijke Hartendorp. “Maar juist als het niet goed geregeld is, ontstaan nieuwe barrières: ontoegankelijke digitale systemen, gebrek aan afstemming, sociale isolatie. Met deze toolkit willen we organisaties praktische handvatten geven om dat te voorkomen. Niet als extraatje, maar als onderdeel van goed werkgeverschap én goed teamwork.”
Wouter Smit vult aan: “Onze persoonlijke ervaringen maken ons des te meer gemotiveerd om een toolkit te creëren die écht aansluit bij wat mensen nodig hebben. Het gaat om inclusie die werkt in de dagelijkse praktijk, op kantoor én thuis.”
Over Mijke Hartendorp
Dr. Mijke Hartendorp is cognitief psycholoog en sinds 2015 verbonden aan hogeschool Saxion, waar ze hoofddocent Toegepaste Psychologie is bij de Academie Mens en Arbeid en onderzoeker bij het lectoraat Employability Transition. Mijke leidt onderzoek naar inclusieve werkvormen en is ervaringsdeskundige met een visuele beperking.
Over Wouter Smit
Dr. Wouter Smit is psycholoog en organisatiekundige. Hij is senior onderzoeker bij de onderzoeksgroep The Work Lab en hoofddocent bij de opleiding Bedrijfskunde, beide aan de hogeschool van Amsterdam. Wouter leidt onderzoek naar hybride werken en is ervaringsdeskundige met een mobiliteitsbeperking.
Mijke Hartendorp en Wouter Smit gaan graag in gesprek over het belang van inclusief hybride werken en uiteraard over de toolkit en de implementatie ervan. Voor vragen, interviews of samenwerkingen kunnen zij benaderd worden via onderstaand contactpersoon.
De toolkit Inclusief Hybride Werken is gratis te downloaden via onderstaande link en mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak. De bijgevoegde video is niet geschikt voor extern gebruik, is er behoefte aan een video, vraag deze dan op via ons contactpersoon