Vier Europese regels raken transportsector
De transportsector is volop in beweging en dat gaan vervoerders in Europa merken. Van CO2-belasting tot nauwkeurigere rij- en rustregistratie en strengere emissienormen, bedrijven zullen zich moeten aanpassen om concurrerend te blijven. Amanda Rasch, Managing Director Benelux van DKV Mobility, deelt vier belangrijke ontwikkelingen waar vervoerders rekening mee moeten houden:
1. Nieuwe CO₂-belasting op het Eurovignet
Waar voorheen tarieven voor het Eurovignet werden gebaseerd op het gewicht van voertuigen, gelden sinds maart 2025 aangepaste tarieven op basis van het gewicht én de CO2-uitstoot van voertuigen. Deze wijziging maakt deel uit van de European Green Deal van de EU, die gericht is op het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzamer transport. Vervoerders die voertuigen met hogere CO₂-uitstoot in hun vloot hebben, kunnen hogere kosten verwachten, terwijl vervoerders met schonere voertuigen juist profiteren van lagere tarieven.
2. Strengere eisen voor rij- en rustregistratie
Vanaf dit jaar gelden er strengere eisen voor de digitale tachograaf, voor het registreren van rij- en rusttijden van chauffeurs. Vanaf 18 augustus 2025 moeten alle goederenvoertuigen en bussen of touringcars met meer dan acht zitplaatsen die internationaal rijden, zijn uitgerust met de smart tachograaf 2. Tot nu toe gold deze verplichting alleen voor nieuw geregistreerde voertuigen en voertuigen zwaarder dan 3.500 kg. De smart tachograaf 2 verzamelt meer gedetailleerde gegevens, zoals de locatie van een voertuig. Dit zorgt voor een nauwkeuriger toezicht op werktijden van chauffeurs. Dat draagt bij aan zowel de verkeersveiligheid als de verbetering van de werkomstandigheden in de transportsector. Vervoerders moeten daarom hun systemen aanpassen en investeren in trainingen voor chauffeurs over het gebruik van de nieuwe apparatuur, met name voor internationaal transport.
3. Euro 7-emissienorm beïnvloedt voertuigkeuzes en kosten
De strengere Euro 7-emissienorm staat gepland als opvolger van de huidige Euro 6-normen en moet gelden voor zowel personenauto’s als commercieel transport. Hoewel aanvankelijk werd uitgegaan van invoering vanaf 2025, is er nog geen definitieve datum vastgesteld binnen de EU*. In tegenstelling tot de CO₂-belasting op het Eurovignet, die gericht is op tolwegen, heeft de Euro 7-norm gevolgen voor voertuigen op alle wegen. Het richt zich niet alleen op de emissies van de motor, maar ook op andere vormen van vervuiling, zoals de slijtage van remmen en banden – wat dus ook van toepassing is op elektrische voertuigen. Vervoerders van wie de voertuigen niet aan de nieuwe eisen voldoen, kunnen te maken krijgen met hogere kosten.
4. Standaardiseren elektronische tolheffingssystemen
De EU blijft werken aan het standaardiseren van elektronische tolheffingssystemen tussen lidstaten. Dit heeft als doel om het internationale transport te vergemakkelijken en de administratieve lasten voor vervoerders te verminderen. Door de systemen te standaardiseren, wordt het voor vervoerders eenvoudiger om tol te betalen bij het oversteken van grenzen, zonder verschillende systemen of betaalmethoden per land. Dit zal niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook bijdragen aan een soepelere werking van het Europese wegennet.
Het is van belang dat vervoerders voortdurend op de hoogte blijven van de laatste wet- en regelgeving binnen de transportsector. Veranderingen in milieunormen, digitalisering en administratieve vereisten kunnen namelijk grote invloed hebben op de operationele kosten en bedrijfsvoering. Door vroegtijdig voorbereidingen te treffen kunnen bedrijven onvoorziene kosten vermijden en hun concurrentiepositie versterken doordat ze duurzamer en efficiënter opereren.