Niet-financiële bedrijven draaien verlies

Sterre Hartjes
Niet financiële bedrijven hebben verlies gedraaid op het gebied van brutowinst voor belasting, zo meldt het CBS. Het is voor het eerst in 2,5 jaar dat de winst lager is dan hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor.

Brutowinst voor belasting

De brutowinst voor belasting is opgebouwd uit operationele winst, winst uit het buitenland en overige winsten. De reden dat de brutowinst voor belasting in het tweede kwartaal van 2019 zo laag is, komt voornamelijk door de lage inkomsten vanuit het buitenland. Het verschil tussen 2018 en 2019 is 2,5 miljard euro.

Meer rente

De operationele winsten zijn daarentegen gestegen met 1,3 miljard euro, ondanks de toename van loonkosten. Deze loonkostenstijging kwam door een groei van werkgelegenheid. De dividendopbrengsten vanuit het binnenland zijn 0,7 miljard euro lager dan in 2018. De renteontvangsten veranderen nauwelijks en toch betalen de niet-financiële bedrijven meer rente.

LEES OOK: Prinsjesdag, wat verandert er als ondernemer

Winst

Over deze winst betalen de bedrijven belastingen. In het tweede kwartaal van 2019 hebben de bedrijven 1 miljard euro meer betaald dan in 2018. Investeringen in eigendommen waren 1,2 miljard euro hoger dan het jaar daarvoor. De uitgaven en investeringen gaan ten kosten van de dividenduitkering van aandeelhouders. In het tweede kwartaal van 2019 waren deze 2,7 miljard euro lager dan in het tweede kwartaal van 2018.