Hoe om te gaan met het verlies van een medewerker

Hoe om te gaan met het verlies van een medewerker

Redactie Baaz

Wanneer je een hechte organisatie hebt, maak je samen met je collega’s en werknemers ontzettend veel mee. Daardoor is de klap des te groter wanneer een medewerker overlijdt. Dit kan niet alleen een lastige periode zijn voor de familie van de medewerker doordat ze onder andere moeten overleggen met de uitvaart verzekering, maar ook voor alle personen die bevriend waren met de overledene. Daarom kan het handig zijn om advies te zoeken zodat je hier als organisatie en persoon zo goed mogelijk mee omgaat. In deze blog geven we je daarom enkele tips om zo goed mogelijk het verlies van een medewerker te verwerken.

Informeer relevante kringen op de werkvloer

In de eerste plaats is het zaak om relevante kringen op de werkvloer te informeren over het verlies. Je wilt immers niet dat de collega’s waarmee deze werknemer het vaakst mee samenwerken, er pardoes achter komen dat deze persoon zich helaas niet meer op deze planeet bevindt. Zoek daarom goed uit met welke mensen binnen de organisatie de werknemer de grootste band had en informeer deze mensen als eerste over de treurige situatie. Op deze manier verminder je de schok van het overlijden.

Zorg voor een steunpunt voor iedereen

Ten tweede is het belangrijk om voor iedereen een steunpunt te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bijeenkomsten in te richten waarin collega’s en werknemers hun verdriet kunnen delen of door bijvoorbeeld een rouwkaart met de naam van de werknemer te versturen. Ook is het nuttig om er voor te zorgen dat iedereen binnen de organisatie zo goed mogelijk geïnformeerd is over wat er precies gebeurd is indien de familie hiermee akkoord is. Informeer daarnaast ook over hoe je als organisatie of persoon kan omgaan met het verlies en waar je terecht kunt voor hulp.

Respecteer het unieke rouwproces van ieder persoon

Verder is het ook belangrijk om ieders unieke rouwproces te respecteren. Iedereen reageert immers anders op verlies en daarom is het cruciaal dat er voldoende ruimte wordt geboden aan ieder persoon om zich hierin te kunnen uiten. Daarnaast is het ook belangrijk om iedereen de mogelijkheid te bieden om waar nodig op eigen tijd verlof aan te vragen wanneer iemand naast het verlies ook nog wat persoonlijke aandacht nodig heeft om door deze zware periode heen te komen.

Condoleer de familie en vrienden van de overledene

Als vierde tip is het zaak om de familie en vrienden van de overledene te condoleren. Als organisatie of persoon kun je ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld afscheidswoorden gesproken worden tijdens de uitvaart of een condoleance tekst verstuurd wordt met waardige woorden. Ook kun je helpen bij het inrichten van de uitvaart als dit gewenst is.

Zorg voor een moment waarop iedereen de overledene kan herdenken

Tevens is het ook belangrijk dat er binnen de organisatie een moment wordt ingeruimd waarop iedereen de overledene herdenkt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bloemstuk op het bureau van de overledene of een minuut stilte. Hiermee wordt er een tastbaar moment gecreëerd waarin iedereen de overledene uit volle overtuiging kan herdenken en afscheid kan nemen.

Blijf bezig met andere zaken

Ook is het essentieel dat je, naast het verwerken van het verlies, bezig blijft met andere zaken. Een medewerker komt helaas niet meer terug en daardoor moeten er hoe dan ook taken worden herverdeeld of andere taken worden aangenomen door de overblijvende collega’s. Zorg er daarom voor dat je hier, naast het verwerken van het verlies, ook ruimte voor inroostert en bied waar nodig hulp of advies aan voor degenen die deze ongewenste en onverwachte taak moeten overnemen.

Gun jezelf ook de tijd om te rouwen

Tot slot is het ook belangrijk om jezelf tijd te gunnen om je verdriet te verwerken. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om een dierbare collega of vriend te verliezen, maar probeer hier toch zo goed mogelijk mee om te gaan. Zoek steun bij anderen, praat erover en zoek eventueel hulp als je het echt nodig hebt. Gun jezelf daarbij de tijd die je nodig hebt om te rouwen.

Het verlies van een medewerker is nooit makkelijk. Maar door deze taak- en relatiegerichte tips op te volgen, kan je in elk geval een klein beetje helpen bij het verwerken van dit verdriet. Zorg ervoor dat je goed omgaat met deze verschrikkelijke gebeurtenis, zodat iedereen de overledene eer aan kan doen. Zo kun je samen met de rest van je organisatie sterk staan tegenover dit verdriet en er op een rustige en waardige manier mee omgaan.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie