Nederlandse beleggers schuiven investeren op de lange baan

Nederlandse beleggers schuiven investeren op de lange baan

Redactie Baaz
Kennisgebrek meest genoemde obstakel

Slechts 23 procent van de Nederlanders met interesse in beleggen is momenteel daadwerkelijk actief op de aandelenmarkt. Dit blijkt uit marktonderzoek van de Amsterdamse neobroker BUX onder 1.000 Nederlanders die (van plan zijn te) beleggen, uitgevoerd door Kantar. Dit percentage zal niet snel toenemen, want maar liefst veertig procent van alle respondenten wacht nog langer dan een jaar met beleggen. Hiervoor lijkt kennisgebrek de belangrijkste reden.

De overige respondenten verwachten dat zij binnen zes tot twaalf maanden beginnen met investeren (twintig procent) of oriënteren zich doelgericht om binnen een halfjaar de beurs op te gaan (zeventien procent). Met 29 procent zijn mannen vaker actief op de aandelenmarkt dan vrouwen (achttien procent). Laatstgenoemden beschouwen beleggen vooral als realistisch voor over minimaal een jaar (48 procent). “Hoewel Nederlanders steeds vaker hun weg vinden naar de aandelenmarkt, duurt het even totdat ze daadwerkelijk toetreden”, zegt Yorick Naeff, CEO van BUX. “Zo zien velen beleggen vaak nog als lastig, saai, risicovol of duur. Dit terwijl er tegenwoordig enorm veel laagdrempelige en eenvoudige investeringsmogelijkheden bestaan, die ook nog eens heel leuk kunnen zijn.”

Kennisgebrek belangrijkste obstakel

Maar liefst zestien procent van de respondenten die nog niet beleggen schrijft dit voornamelijk toe aan kennisgebrek, nauw gevolgd door onzekerheid over het juiste investeringspakket (dertien procent) en onwetendheid over waar te beginnen (twaalf procent). Die twijfel heerst meer bij vrouwen dan mannen. Behalve deze kennis gerelateerde bezwaren noemen Nederlanders risico (elf procent) en onvoldoende vrij besteedbaar inkomen (tien procent) als reden van uitstel. Naeff: “Het is enigszins zorgwekkend dat veel Nederlanders wel willen beleggen, maar geen idee hebben hoe ze dat aanpakken. Het is namelijk een gangbare manier om je financiële toekomst te bouwen. Daarom pleit ik voor meer aandacht voor persoonlijke financiën in het onderwijs én meer oefenen. Dit kan al met een bescheiden inleg.”

Alternatief voor sparen

Argumenten vóór beleggen zijn van andere aard, blijkt uit het onderzoek. Zo noemen de meesten sparen voor de lange termijn als belangrijkste reden (vijftien procent). Anderen willen met beleggen vooral een passief inkomen creëren (dertien procent) of meer rendement maken dan de huidige spaarrente mogelijk maakt (twaalf procent). Verder valt op dat Italianen en Fransen aanzienlijk vaker voor financiële zekerheid voor hun familie sparen (gem. achttien procent) dan Duitsers en Nederlanders (gem. tien procent). Naeff: “Hoe we met ons geld omgaan, is deels cultureel en verder individueel bepaald. Wel is het verstandig om – zeker als onervaren belegger – beleggen te zien als een marathon in plaats van een sprint. Met een vergelijkbare aanpak als sparen en een focus op de lange termijn bouw je stabiel aan je financiële toekomst.”

Over BUX

Met meer dan 1 miljoen gebruikers is BUX een van Europa’s snelst groeiende neobrokers en is het hard op weg om dé toonaangevende mobiele broker van Europa te worden. Met haar intuitive beleggingsapp maakt BUX beleggen makkelijker en betaalbaarder voor iedereen. Met BUX kunnen beleggers sinds 2019 in fractionele aandelen, ETF’s en cryptocurrencies investeren, ook kan beleggen op de automatische piloot gezet worden via het BUX Spaarplan. BUX is op dit moment beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Ierland. De fintech scale-up heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en wordt gesteund door enkele van de meest prominente internationale durfkapitaal bedrijven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie