Nederland klaar met belastingontwijkende miljonairs

Nederland klaar met belastingontwijkende miljonairs

Redactie Baaz

Miljonairs in Nederland moeten als eerste prioriteit geen belasting ontwijken of ontduiken, vindt bijna een kwart (22,5%) van de Nederlanders. Van 15,2 procent mag het nog wel een stapje verder gaan. Deze groep is van mening dat miljonairs op de eerste plaats überhaupt meer belasting moeten betalen. Van de ondervraagden in het onderzoek*, geïnitieerd door Investeerders.nl, had 84% een duidelijke mening over de belangrijkste verantwoordelijkheid van Nederlanders met een vermogen van een miljoen of meer.

Rijken betalen minder belasting

Het is volgens Investeerders.nl oprichter Dirkjan Vis niet gek dat een groot deel van de Nederlanders belasting verantwoordelijkheid als absolute prioriteit bestempelen van miljonairs. Uit een rapport dat het Centraal Planbureau afgelopen 22 mei publiceerde blijkt dat Nederlanders met de top-1% hoogste inkomens relatief minder belasting betalen dan anderen. Dit betreft ongeveer 140.000 huishoudens. In april dit jaar werd bovendien duidelijk dat Charlene de Carvalho-Heineken, de rijkste Nederlander, al jarenlang amper belasting betaalt. Ze ontvangt jaarlijks winstuitkeringen uit aandelen in Heineken, maar dankzij een constructie weet ze een groot deel daarvan onbelast over te brengen naar belastingparadijs Jersey.

Regionaal investeren

Naast het netjes betalen van alle belastingen vinden Nederlanders het ook belangrijk dat vermogen maatschappelijk verantwoord wordt geïnvesteerd. Maar liefst 21,3 procent vindt het zelfs het meest belangrijk dat miljonairs investeren in Nederlandse bedrijven, zodat dit vermogen binnen ons land blijft. Deze groep is daarmee bijna even groot als de groep die het meest een hekel heeft aan belastingontwijking van miljonairs.

Investeren in duurzame en maatschappelijke zaken

Volgens 16,8 procent van de respondenten is het investeren van vermogen in duurzame en maatschappelijke projecten het belangrijkst. Uit eerder onderzoek van Investeerders.nl blijkt dat deze wens momenteel weinig kans van slagen heeft: vermogende Nederlandse investeerders wijzen duurzaamheid en gunfactor aan als laagste prioriteit bij het maken van de investeringskeuzes.

Wens voor ethische verantwoordelijkheid

"Deze bevindingen weerspiegelen de breed gedragen opvattingen over verantwoordelijk vermogensbeheer en belasting integriteit onder de Nederlandse bevolking," zegt Dirkjan Vis, oprichter van Investeerders.nl. "Het is duidelijk dat er een sterke wens is voor miljonairs om hun rijkdom op een ethische en maatschappelijk verantwoorde manier te beheren, met een nadruk op het bijdragen aan de samenleving en het stimuleren van de economie."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie