Mislukte zonneceltechnologie zorgt juist in batterijen voor veel langere levensduur

Mislukte zonneceltechnologie zorgt juist in batterijen voor veel langere levensduur

Redactie Baaz
Stel je voor dat alle elektrische apparaten die je nu gebruikt, kleiner worden. Of dat elektrische auto’s een stuk goedkoper te produceren zijn. Of veel verder kunnen rijden. Dit zijn de toekomstbeelden van Christian Rood, oprichter van LeydenJar. LeydenJar werkt sinds 2016 aan een batterij die tot 50 procent meer energie kan opslaan dan huidige batterijen.

LeydenJar ontwikkelt een pure silicium anode voor gebruik in lithium-ion batterijen. Wat deze silicium anode uniek maakt, is dat het de capaciteit van de huidige anodes, die van grafiet gemaakt zijn, vertienvoudigt.

'Ons bedrijf is eigenlijk ontstaan uit mislukte zonneceltechnologie', vertelt Rood. Ongeveer 13 jaar geleden is technologie ontwikkeld om flexibele zonnecellen te kunnen maken. Daarvoor is een speciaal silicium laagje gemaakt, wat uiteindelijk te poreus bleek voor toepassing in zonnecellen. Die technologie bleef een paar jaren liggen. 'Tot 4 jaar geleden. Want toen bedacht de uitvinder van het siliciumlaagje dat dit misschien wel heel goed toepasbaar kon zijn in de anode van een batterij.'

Technologie aantonen in prototype

LeydenJar is een zogeheten ‘spin out venture’ van het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland, een onderdeel van TNO). 'De technologie lag daar op de plank. Wij hebben toen gevraagd of we mochten proberen om er een bedrijf van te maken', legt Rood uit.

In april 2016 werd de BV opgericht. De eerste stap voor LeydenJar was aantonen dat de technologie inderdaad werkt, met een prototypebatterij. Voor de financiering van deze eerste fase kwam Rood uit bij de Vroegefasefinanciering van RVO.nl.

Vroegefasefinanciering

'De Vroegefasefinanciering is vooral bedoeld om een vervolginvesteerder over de streep te trekken', legt adviseur Innovatiekrediet en Vroegefasefinanciering Kees van Hoeven uit. In de Vroegefasefinanciering kunnen innovatieve starters een aanvraag indienen voor € 50.000,- tot € 350.000,-.

Dat eerste geld kunnen ondernemers gebruiken voor alles wat nodig is om de onzekerheden die de vervolginvesteerder heeft, weg te nemen. De belangrijkste voorwaarden om voor Vroegefasefinanciering in aanmerking te komen, is dat er al een financier in beeld moet zijn voor het vervolgtraject. Daarnaast is het belangrijk dat je een innovatief product ontwikkelt, met maatschappelijke impact.

‘Steun overheid noodzakelijk voor innovatie’

De ontwikkeling van deze innovatie is niet zonder risico, benadrukt Rood: 'Gangbare venture capital partijen zijn in deze eerste fase nog niet zo happig. De durf van durfkapitalisten is in deze fase nog beperkt. Zij wachten liever even af om te zien welke bedrijven de eerste jaren doorkomen. We hebben daarom een actieve overheid, zoals de onze, nodig voor de financiering van dit soort innovaties. Zo’n Vroegefasefinanciering is dan een hele mooie eerste dominosteen.'

SME2 /Accelerator subsidie

LeydenJar zit inmiddels in de derde financieringsgolf. Hiermee wil het bedrijf verder investeren in het verhogen van de energiedichtheid van de batterij. Ook moet de anodemachine productiever worden om uiteindelijk kosteneffectief te zijn. In deze derde golf is de beoogde financiering 5 miljoen euro. Die bestaat uit een investeringsronde, de aanvraag van een innovatiekrediet en een SME fase 2 subsidie van 2,2 miljoen euro uit de EU.

De accelerator subsidie is ook wel bekend onder de naam SME fase 2. Deze subsidie maakt onderdeel uit van het innovatieprogramma Horizon 2020. 'Het is een Europese subsidie voor mkb’ers om hun unieke innovaties, die niemand anders in Europa kan maken, sneller schaalbaar te maken voor de markt', legt RVO.nl adviseur Jean-Luc Eggen uit. Hij is expert Europese mkb subsidies Horizon 2020 en Eureka.

Advies bij subsidieaanvraag

'Bij Europese subsidies kunnen wij als RVO-adviseurs actief met bedrijven meedenken, omdat de beoordeling van de aanvraag niet door ons, maar in Brussel gedaan wordt', vertelt Eggen. 'Wij denken met je mee of de subsidie die je in gedachten hebt wel past. We geven feedback op de aanvraag die je indient in Brussel. Ook kun je met ons je pitch oefenen die je in Brussel moet houden.'

Die ondersteuning is best handig, vindt Rood: 'Als ondernemer ben je altijd heel overtuigd van je eigen verhaal. Dan is het heel handig dat ze je bij RVO.nl met een frisse blik een spiegel voorhouden.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie