Minister eist vroeger pensioen bij zware beroepen

Jonas Bloemen
Als het aan minister Koolmees ligt gaan mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen. Hij wil een vaste regeling waarbij mensen met een zwaar beroep na 45 jaar dienst met pensioen kunnen.

LEES OOK: Pensioenakkoord vastgesteld, onderhandelingen in volle gang

Koolmees doelt vooral op zware beroepen als stratenmakers, bouwvakkers, politieagenten en mensen in de zorg. De minister van Sociale Zaken pleitte voor deze vaste regeling tijdens het debat over het pensioenakkoord. Tijdens dat debat werd een conceptakkoord gesloten waarin staat de komende vijf jaar ingeruimd wordt om werkgevers en werknemers rond de tafel te krijgen. De bedoeling is dat zij samen afspraken omtrent een vervroegd pensioen gaan maken. 

Zware beroepen

Mensen met zware beroepen vervroegd met pensioen laten gaan kost geld. Koolmees zou graag zien dat werkgevers in staat worden gesteld om drie jaar voor het bereiken van de pensioendatum de AOW van de betreffende werknemer te betalen. Naar schatting kost een bedrijf dat € 19.000,- per jaar. Wanneer dat gebeurt kunnen werknemers hun pensioen naar voren halen. Ook dat is iets waar verder nog afspraken over gemaakt moeten worden.