Meer startende ondernemers uit Irak en Syrië
Meer startende ondernemers uit Irak en Syrië

Meer startende ondernemers uit Irak en Syrië

Redactie Baaz

Er starten steeds vaker ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond, want ruim een vijfde van de startende zzp'ers en mkb'ers is niet in Nederland geboren. Vorig jaar waren ondernemers uit Syrië en Irak opvallende stijgers ten opzichte van 2014, zo blijkt uit het 'Bedrijfsleven 2015 - Jaaroverzicht Ondernemend Nederland' van de Kamer van Koophandel.

​Ondernemers-onderzoek KvK

Omdat steeds meer starters niet in Nederland zijn geboren, groeit het aantal buitenlandse ondernemers in Nederland niet alleen relatief, maar ook absoluut. Namelijk van 19,9 procent van de zzp'ers (17.340) naar 21 procent in 2015 (22.953). Ook stijgt het aantal mkb'ers met een niet-Nederlandse achtergrond: van 20,1 procent (3.624) in 2011 naar 21,1 procent in 2015 (4.247).

Top 3 niet-Nederlandse ondernemers

Van de bijna 23.000 vorig jaar gestarte zzp'ers die in het buitenland geboren zijn, bestaat de top 3 uit Polen (tien procent), Turken (negen procent) en Surinamers (zeven procent). Bij de vorig jaar gestarte mkb'ers ziet de top 3 er als volgt uit: Turken (veertien procent), Chinezen (acht procent) en Marokkanen (zes procent). Bij de starters vallen de stijgers uit Syrië en Irak op. Het aantal Syrische ondernemers groeit in 2015 met 23 procent naar 947. Het aantal ondernemers uit Irak stijgt met twintig procent tot 3.356. Syriërs en Irakezen ondernemen vooral in de sectoren logistiek, horeca, detailhandel en zakelijke dienstverlening. Verder valt op dat relatief veel vertalers en tolken beginnen als ondernemer en dat veel Irakese en Syrische vrouwen een tandartsenpraktijk beginnen.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie