KVK Signaleert: Aantal kunstschilders in tien jaar tijd bijna verdubbeld, provincie Groningen populair

KVK Signaleert: Aantal kunstschilders in tien jaar tijd bijna verdubbeld, provincie Groningen populair

Redactie Baaz

De recente inzichten van het Handelsregister, verzameld door de Kamer van Koophandel (KVK), laten een dynamisch beeld zien van de Nederlandse kunstsector. Zo is het aantal kunstschilders in de afgelopen tien jaar met 45% toegenomen. Opvallend is dat de provincie Groningen veruit de meeste kunstschilders heeft per 10.000 vestigingen, Friesland en Overijssel volgen op afstand. Deze week vindt de Nationale Kunstweek plaats.

Sociale Media en Noordelijke Ruimte Trekken Kunstschilders aan

Ronald van Zadelhoff, algemeen directeur, veilinghouder en taxateur van Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties uit Hilversum is niet verrast over deze toename: “In deze tijd durven mensen zich sneller kunstenaar te noemen. Zij presenteren hun gemaakte kunst veelal op social media en voelen zich gesterkt in hun kunnen als zij likes ontvangen. Meer mensen volgen hun hart in het maken en aanbieden van kunst. En vooral het noorden van Nederland biedt betaalbare woningen en grote ruimten waarin kunstenaars kunnen samenleven en samenwerken. Ze zijn vaker zelfvoorzienend en hebben de mogelijkheid om de kunst direct te exposeren. Er is in het noorden ook meer rust en ruimte.”

Verkoop via websites en pop up stores

In de afgelopen tien jaar steeg het aantal galerieën en expositieruimten ruim 4%. Maar in 2023 is een daling van 2,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Er is dus sprake van een fluctuatie in deze sector. Van Zadelhoff: “Het aantal galerieën en kunsthandels is toegenomen tijdens de corona-crisis, omdat veel kunstenaars thuis zaten en genoodzaakt waren om hun kunst tijdelijk op te slaan. Vanuit huis werden websites ontwikkeld, waarop kunst te koop werd aangeboden. Een andere reden is de hoge toename van leegstand in de winkelstraten. Deze voormalige winkelpanden worden vaak -tegen lage huurprijzen- opgevuld als expositieruimtes. Soms zelfs als pop up stores, waarin men sneller kunst kan aanbieden en verkopen.”

Vierdeling in kunstminnende samenleving

Het Handelsregister laat ook een opvallende afname zien van het aantal winkels in lijsten, prenten en kunstvoorwerpen over het afgelopen decennium. Het aantal is gedaald van 1.302 in 2013 naar 837 in 2023, wat neerkomt op een forse afname van 32%. “De moderne digitale kunst is duidelijk in opkomst,” aldus Van Zadelhoff, “we zien een vierdeling in de samenleving: allereerst een stroming die zelfgemaakte foto’s van het gezin, reproducties of helemaal niets aan de muur heeft hangen. Ten tweede een stroming van grote kunstliefhebbers die zich enorm verdiepen in diverse kunststromingen en als derde een stroming van ouderwetse verzamelaars, die vooral gericht is op het verzamelen en uitbreiden van hun collectie. En als laatste een stroming die kunst aanschaft als investering. Deze groep wordt groter, naarmate men meer gaat verdienen.”

Kunstenaar van het jaar

Binnen de Nationale Kunstweek vindt de officiële bekendmaking plaats van de Kunstenaar van het Jaar met de uitreiking van de bijbehorende trofee. Dit vindt plaats in de Evenementenhal Gorinchem, tijdens het laatste weekend van de Nationale Kunstweek.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie