Leiderschapsuitdagingen in corona tijd - hoe houd je je team bij elkaar?

Leiderschapsuitdagingen in corona tijd - hoe houd je je team bij elkaar?

Redactie Baaz

De COVID-19 pandemie heeft overal nieuwe uitdagingen gecreëerd, geen enkel aspect van ons leven, of het nu boodschappen doen, vrienden ontmoeten of simpelweg werken is, is niet aangetast door noodzakelijke aanpassingen vanwege het virus.

Ook voor leiders zijn er nieuwe beren op de weg verschenen. Nu veel organisaties voornamelijk vanuit huis werken, is het gevoel deel uit te maken van een team soms wat verder te zoeken. Hoe houd je als ondernemer je team toch bij elkaar, en creëer je een saamhorigheidsgevoel, ook al zit iedereen op scherm-afstand van elkaar?

Snelle overgang naar werken op afstand

Voor veel ondernemers is het virtueel werken op deze schaal vrij nieuw. Het is dat we nu geen keuze hebben, anders hadden veel leiders redenen om werknemers toch vooral op kantoor te hebben. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Naast computerbeveiliging en de impact op de productiviteit, is efficiënte teambuilding, of het gebrek daaraan, in een ver verleden reden geweest voor ondernemers om telewerken nog wat af te houden.

Nu we opeens in rap tempo remote zijn gaan werken, blijkt het met de productiviteitsdaling wel mee te vallen. Ook qua computerbeveiliging zijn er grote slagen gemaakt, en hebben de meeste bedrijven een functionele beveiligde online omgeving ingericht. Maar teambuilding online blijft een puntje.

Nu het persoonlijke contact voor een groot deel is weggevallen; de gesprekjes bij de koffiemachine, de gezamenlijke lunches, de motivatie meetings op maandagochtend en de borrel op vrijdagmiddag, verandert de dynamiek binnen een organisatie. Wanneer je virtueel contact met elkaar hebt, zal het vooral over het werk gaan. Besprekingen worden hierdoor effectiever, maar ook minder menselijk.

Waarom teambuilding zo belangrijk is

De dynamiek binnen werkteams is cruciaal voor het succes van een organisatie. Is deze positief, waarbij iedereen dezelfde doelen voor ogen heeft, elkaar het beste gunt en op elkaar weet te vertrouwen, dan kun je samen een hoop meer bereiken dan alleen.

Heerst er echter een meer negatieve energie binnen de organisatie, eentje waar mensen zich geïsoleerd voelen, niet weten wat er precies speelt bij andere collega’s en problemen eerder tot conflicten leiden dan creatieve oplossingen, dan zal dit ook snel te merken zijn in de bottom-line.

Teambuilding is traditioneel altijd ingezet om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Maar hoe organiseer je een effectief online bedrijfsuitje?

Want hoewel de regels vanwege de pandemie alweer redelijk naar de losse kant zijn verschoven, en in kleinere groepen in een grote zaal verzamelen onder de juiste omstandigheden mogelijk is, is dit niet waar elke organisatie op zit te wachten. Wil je veiligheid voorop stellen, en ook alle medewerkers zich op hun gemak laten voelen bij het samenzijn, dan is een uitje op afstand nog steeds de beste optie.

Een succesvol online bedrijfsuitje organiseren

De belangrijkste eigenschap van een online uitje is dat het vooral om het leuk samenzijn gaat. Uiteraard mogen er werkaspecten in worden gebracht, maar je wilt voorkomen dat het uiteindelijk alleen om werk gaat. De insteek is informeel, om op een ontspannen manier met elkaar bezig te zijn.

Vervolgens ga je kijken welke elementen van het dagelijkse werk je vooral wilt aanpakken. Liggen er vooral problemen in de communicatie tussen werknemers? Of is er een tekort aan onderling vertrouwen? Zijn er een aantal nieuwe krachten bijgekomen en moeten deze op een goede manier welkom worden geheten binnen het team? Door vooraf te bepalen welke kant je op wilt met het virtuele event, zul je ook beter de juiste activiteiten kunnen selecteren.

De volgende stap is het uitkiezen van de oefeningen die je met het team wilt doen. Ook bepaal je met welke frequentie je deze gaat doen. Wil je je met elke meeting even een paar minuten op het team focussen, zal er elke maand een gezamenlijk activiteit plaatsvinden, of wil je gewoon het jaarlijkse uitje groots aanpakken, maar dan dus online?

Of allemaal. Niets weerhoudt je ervan om elke vrijdagmiddag de week af te sluiten met een ludiek online spel of leuke opdracht samen, met daarnaast een groots en écht bijzonder bedrijfsuitje waar iedereen weer nieuwe energie van krijgt, zich weer even echt onderdeel van een grote geheel voelt, en nog lang over na zal praten.

Nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen

Thuiswerken blijft nog wel even, zoveel is al duidelijk. Het is niet meer een kwestie van er even ‘het beste van te maken’, tot alles weer ‘normaal’ is, maar van het accepteren van de nieuwe status quo en vanuit de aangepaste positie verder te gaan werken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie