Land Rover Discovery imponeert in Australische Outback

Land Rover Discovery imponeert in Australische Outback

Redactie Baaz

De Land Rover Discovery heeft opnieuw zijn spierballen getoond door een 110 ton zware en 100 meter lange Roadtrain te verslepen over een traject van zestien kilometer.

Het beeld van een truck met zeven trailers die wordt voortgesleept door een SUV lijkt vergezocht, maar is precies wat gebeurde op de Lasseter Highway in Noord-Australië

Land Rover verrichtte dit sterke staaltje trekkracht om de voor 2018 vernieuwde Land Rover Discovery te introduceren. De Discovery Td6 mag officieel een maximaal 3.500 kilogram zware aanhanger trekken, maar wist met zijn 190 kW (258 pk) sterke drieliter dieselmotor en vierwielaandrijving een 110 ton zware Roadtrain over zestien kilometer te verslepen. 

In de Australische Outback zijn Roadtrains met vier trailers toegestaan op de weg. Meestal vervoeren ze brandstof, erts of vee tussen afgelegen gemeenschappen. De Australische wet beperkt de lengte van een Roadtrain tot 53,5 meter. Daarom moest Land Rover vergunning aanvragen om de 110 meter lange Roadtrain – zeven trailers en een truck van 12 ton die nodig was om de hydraulische remmen van de opleggers te laten functioneren – te mogen verslepen. 

Land Rover Discovery Td6

De extreem zware klus – de derde in een serie indrukwekkende trekdemonstraties van de Discovery door de jaren heen – werd geklaard door een nieuwe Land Rover Discovery Td6. Bij de introductie in 1989 werd de oorspronkelijke Discovery ingezet om een trein te slepen en vorig jaar trok de compacte premium Discovery Sport drie treinwagons over een brug over de Rijn. 

De Discovery is standaard voorzien van een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving. Hij trok de Roadtrain met een standaard fabriekstrekhaak. Met zijn 600 Nm koppel is de Land Rover Discovery Td6 prima geschikt voor het trekken van een zware last. 

De 190 kW (258 pk) sterke drieliter turbodieselmotor is voorzien van uitlaatgasrecirculatie op lage druk en een tweetraps oliepomp voor optimale respons, verfijning en efficiency. Daardoor laat de dieselmotor een CO2-emissie van slechts 189 g/km noteren, en een brandstofverbruik van 7,2 l/100 km. 

Discovery modeljaar 2018

De Land Rover Discovery is nu ook leverbaar met de 221 kW (300 pk) sterke viercilinder Ingenium-benzinemotor. Deze geavanceerde krachtbron is voorzien van Continuously Variable Valve Lift-techniek (CVVL) om de efficiency verder te verhogen, en een twin-scroll turbo met keramische lagers voor een soepele reactie en minder inwendige wrijving. De nieuwe motor levert 400 Nm koppel en laat een CO2-emissie noteren van 219 g/km. 

Verder krijgt Land Rovers premium SUV nieuwe technologische voorzieningen, zoals het Interactive Driver Display TFT-instrumentenpaneel. Deze moderne display met hoge resolutie biedt een fraaie en heldere grafische weergave in 3D. De bestuurder kan de display rondom de twee belangrijkste meters naar zijn eigen voorkeuren aanpassen. 

Alle versies van de nieuwste Discovery zijn ook voorzien van het Touch Pro-infotainmentsysteem met Jaguar Land Rovers nieuwste 10-inch touchscreen op de middenconsole. De connectiviteit is verder uitgebreid met de introductie van 4G wifi dat optimale snelheid biedt voor maximaal acht apparaten. 

Klanten kunnen hier hun nieuwe Discovery zelf samenstellen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie