Test op TT Festival moet studententeam klaarstomen voor zonnerace dwars door Australië

Test op TT Festival moet studententeam klaarstomen voor zonnerace dwars door Australië

Redactie Baaz

Top Dutch Solar Racing is een van de testcases die Innofest komend weekend op TT Festival in Assen begeleidt. Het Groningse studententeam neemt in oktober met hun nieuwe zonneauto ‘Green Thunder’ deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. In voorbereiding op deze race dwars door de Australische outback testen de teamleden tijdens hun racesimulatie onder meer of de onderlinge communicatie naar behoren functioneert. Naast Top Dutch Solar Racing zijn er nog zeven andere testcases op het festival aanwezig om feedback op te halen en zo hun innovaties verder te ontwikkelen.

Innovatieve racesimulaties op TT Festival

“Het belangrijkste doel van de racesimulatie is om de communicatie tussen de teams te verbeteren en de protocollen te oefenen die we in Australië gaan volgen”, vertelt Nina Dierks van Top Dutch Solar Racing. Het team gaat op 21 juni zo’n vijf uur lang rijden, waarbij er vier keer wordt gestopt. Rond de stops krijgen ze opdrachten van de drie alumni die bij de test betrokken zijn. Dit kan zoiets zijn als ‘stop aan de zijde van de weg en controleer de banden’, zegt Dierks. “Misschien klinkt dat als een wat gekke opdracht, maar dit soort taken hebben een strikt protocol dat we moeten volgen, zodat we tijdens de wedstrijd precies weten hoe we moeten handelen.” Zo moet de bestuurder bijvoorbeeld op een plek stoppen waar de auto veel zon kan opvangen en is het zaak om zo snel mogelijk uit de auto te gaan om tijd te winnen. 

Omdat de test vooral om de communicatie draait, wordt er op 21 juni met normale auto’s gereden. De geplande stops vinden onder meer plaats bij parkeerplaats P1 van het Hof van Saksen (tussen 09.30 en 10.30 uur). Om 12.45 uur komt het team aan op de parkeerplaats bij het stadion van ACV Assen. Op 23 en 24 juni 2023 presenteert het team de resultaten van de test in de TT Laan van het festival. Hier kunnen bezoekers ook de zonneauto Green Spirit - voorloper van de Green Thunder - bekijken en met een racesimulatie ervaren hoe het is om over het Hidden Valley-circuit bij Darwin te rijden. Dit is dezelfde simulatie die het team gebruikt om zich op de race op dit circuit voor te bereiden die hun startpositie bij de World Solar Challenge bepaalt.

Ook getest: van een aggregaat op waterstof tot een slimme fijnstofmeter

Naast Top Dutch Solar Racing zijn er nog zeven andere testcases actief op TT Festival: 

  • UPPACT gaat het afval van het festival analyseren om hier volgend jaar met hun innovatie de UnWastor nieuwe producten van te kunnen maken.
  • Watermeln levert een on-demand stroomaggregaat op waterstof en test of hun prototype het optreden van Kunstbende van groene stroom kan voorzien. 
  • Nieuws van de Bouw test of hun platform helpt om beter met bewoners te communiceren over mogelijke overlast van het festival.
  • AeroCount kijkt of hun slimme fijnstofmeter het verschil kan meten tussen de uitstoot van de zonne-auto van Top Dutch Solar Racing en een brandstofauto.
  • Emit IT gebruikt 3D-mapping om actuele beelden van de stad te maken, zodat de hulpdiensten in het geval van incidenten een realistisch beeld hebben van de inrichting van het festivalterrein en daarop kunnen handelen.
  • Included Cards laat bezoekers een kaartspel testen dat op een laagdrempelige manier soms gevoelige onderwerpen als seks, gender en identiteit bespreekbaar maakt.
  • Vitaliteitslplatform Het Vitalokaal gaat ten slotte met bezoekers in gesprek over het belang gezond eten en voeding.

De tests op TT Festival worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Assen, Goeie Grutten, YES!Delft, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de organisatie van TT Festival.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie