Kwart Nederlanders zonder creditcard voelt zich financieel buitengesloten

Kwart Nederlanders zonder creditcard voelt zich financieel buitengesloten

Redactie Baaz

Maar liefst 47 procent van de Nederlanders die geen creditcard hebben, heeft wel eens problemen gehad met het doen van een betaling, omdat zij alleen met een creditcard konden betalen. Bijna een kwart zegt zich zelfs wel eens buitengesloten te voelen, omdat zij geen creditcard kunnen krijgen en niet altijd de aankopen kunnen doen die zij willen. Een creditcard is dan ook vooral een privilege van vermogende mensen, vindt ruim 1 op de 4 van deze consumenten. Dat blijkt uit onderzoek dat ICS onder ruim 1.000 meerderjarige Nederlanders heeft laten verrichten. Om de drempel naar een creditcard te verlagen, introduceert ICS vandaag de ICS GO Card, waarmee veilig betalen met een creditcard voor iedereen  binnen handbereik komt.

Nu online winkelen onder invloed van corona steeds meer in opmars is, is het doen van veilige betalingen extra belangrijk. Zo is lang niet altijd duidelijk wie achter een webshop schuilgaat. Bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders die online winkelt, zegt wel eens iets te hebben besteld bij een Nederlandstalige webshop om er later achter te komen dat het product uit het buitenland werd verstuurd. Vooral in landen buiten de Europese Unie zijn de regels voor productveiligheid en garantievoorwaarden van webshops minder goed in wetgeving verankerd dan in Nederland. Jongeren zijn hierbij extra kwetsbaar: ruim een derde (34 procent) van de jongeren die online shopt, doet zelfs wel eens bewust een risicovolle aankoop  in een (buitenlandse) webshop, omdat zij een product per se willen hebben. 

Nederlanders met te laag inkomen kunnen niet profiteren van voordelen creditcard

Elk jaar worden ruim 95.000 aanvragen voor een creditcard afgewezen, blijkt uit eigen data van ICS. In de meeste gevallen is de reden een inkomen van minder dan 1.150 euro netto per maand (26 procent) of een BKR-registratie (19 procent). Hoewel dit de minimale inkomenseis is om in aanmerking te komen voor een creditcard, betekent dit niet dat de aanvrager deze ook automatisch krijgt. Ruim één op de vijf Nederlanders heeft een netto inkomen lager dan 1.150 euro en bij jongeren onder 30 jaar is dit zelfs 40 procent. Zij kunnen door een te laag inkomen niet gebruikmaken van de voordelen van een creditcard, zoals een aankoopverzekering, aflevergarantie en mogelijkheid tot betwisting.

Verantwoord alternatief voor ‘gewone’ creditcard

Met de ICS GO Card kunnen alle meerderjarige Nederlanders - ongeacht hun inkomen of BKR-registratie - vanaf vandaag wél gebruikmaken van een creditcard. Voordat deze gebruikt kan worden, stort de klant - net als bij een gewone betaalrekening - geld op de creditcard. Er is geen sprake van een limietstelling of achteraf betalen. Hiermee is de ICS GO Card een verantwoord alternatief voor mensen die eerder niet in aanmerking kwamen voor een creditcard en een verbetering ten opzichte van een prepaid creditcard. Zo staat de ICS GO Card op naam van de gebruiker en biedt het een wereldwijde dekking en aankoopbescherming voor online aankopen. Hierdoor heeft ook deze groep de mogelijkheid om een auto te huren, hotels te boeken en overal veilig te betalen.

Betaalveiligheid niet altijd gewaarborgd bij online aankopen

Bijna alle Nederlanders (98 procent) shoppen wel eens online en ruim de helft (56 procent) doet dit soms ook bij een buitenlandse webshop. Het zijn vooral jongeren die over de grens kijken. Slechts 37 procent van de 60-plussers koopt wel eens producten bij een buitenlandse webshop, terwijl bijna driekwart van de jongeren dit regelmatig doet. Ongeacht hun leeftijd geldt voor veruit de meeste online consumenten (79 procent) dat betaalveiligheid belangrijk is bij een aankoop. Toch gaat het juist hier vaak mis. Zo geeft bijna een derde van deze groep aan dat er wel eens een pakketje kwijt is geraakt na een bestelling en heeft 1 op de 5 online winkelende Nederlanders wel eens te maken gehad met een malafide webshop. Bovendien gaan veel Nederlanders er ten onrechte van uit dat zij bij aankopen met behulp van iDeal automatisch verzekerd zijn (27 procent) en een aflevergarantie hebben (39 procent). “Wat veel Nederlanders niet weten, is dat zij bij de meeste online betalingen niet verzekerd zijn voor verlies, diefstal en beschadiging. Als je eenmaal betaald hebt, ben je in zulke gevallen je geld kwijt. Dit is bij een aankoop met een creditcard niet het geval, omdat deze een aankoopbescherming biedt”, vertelt Maurice Koot, algemeen directeur van ICS. “Door corona is online shoppen vooral onder jongeren nog populairder geworden, terwijl zij extra kwetsbaar zijn voor zulke risico’s. Nu kunnen ook zij met een creditcard veilig aankopen doen: op vakantie, online en bij (buitenlandse) webshops.

Veilig kunnen betalen belangrijk voor mensen met laag inkomen

Het veilig kunnen doen van aankopen is voor mensen met een laag inkomen ook erg belangrijk om een creditcard te willen hebben: dit geldt voor 47 procent van de Nederlanders met een netto inkomen onder 1.150 euro. Bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders zonder creditcard vindt dan ook dat iedereen voor wie dat financieel verantwoord is, een creditcard moet kunnen krijgen. Maar liefst 2 op de 3 jongeren (63 procent) onder de 30 jaar delen deze mening. Voor de mensen die geen creditcard hebben, maar dit wél zouden willen, is dit percentage nóg hoger (82 procent).

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie