Krapte op de arbeidsmarkt stijgt verder

Jordi Smit
De krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de spanning naar een nieuw hoogtepunt. Bovendien bereikte het aantal vacatures een nieuw toppunt, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Stijging krapte op de arbeidsmarkt

De toename van de krapte op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal is toe schrijven aan de lagere werkloosheid en het grotere aantal vacatures. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen. Het aantal werklozen nam af met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder.

Toename openstaande vacatures

In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal openstaande vacatures toe. Vooral middelgrote bedrijven (10 tot 100 werkzame personen) hadden in het eerste kwartaal meer vacatures open staan. Alleen in de financiële dienstverlening en de overige dienstverlening daalde het aantal vacatures in lichte mate.

LEES OOK: Vast contract: jongeren behalen mijlpaal steeds later

Banengroei werknemers

Net zoals in de laatste jaren kwam ook in het afgelopen kwartaal de banengroei grotendeels voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 53.000 tot 8.478.000. Het aantal banen van zelfstandigen nam met 1.000 toe tot 2.113.000.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi