Vast contract: jongeren behalen mijlpaal steeds later

Vast contract: jongeren behalen mijlpaal steeds later

Redactie Baaz
Een vast contract, eigen huis of kinderen: jongeren beginnen steeds later aan deze mijlpalen. Had in 2008 de helft van de 24-jarige jongeren een vast contract, in 2018 is dit pas van toepassing bij 27-jarigen. Een flinke stijging, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Pas later vast contract

De huidige twintigers hebben te maken met een arbeidsmarkt waaar flexibele arbeidscontracten steeds normaler zijn geworden. Het zorgt ervoor dat een vast contract niet langer meer logisch is. Mannen hadden afgelopen jaar overigens vaker geen werk, waardoor het aandeel met een vast arbeidscontract bij hen wat meer is gedaald dan bij vrouwen.

Geen vast contract door opleiding

Mannen en vrouwen tussen de 20 en 30 jaar volgen eveneens langer onderwijs, waardoor zij pas op latere leeftijd de arbeidsmarkt betreden. In 2008 volgde meer dan de helft van de 23-jarigen geen onderwijs meer, in 2018 lag dit op 24-jarige leeftijd. Een groter aandeel twintigers volgt een hbo- of universitaire opleiding, waardoor hun onderwijsloopbaan langer duurt.

LEES OOK: Vraag en aanbod huizenmarkt komende jaren niet in balans

Eigen huis en kinderen

Het verdere onderzoek ging over de leeftijd waarop jongeren op zichzelf gaan wonen en aan kinderen beginnen. Volgens het CBS gaan twintigers ook op latere leeftijd op zichzelf wonen. Begin 2018 woonde de helft van de 23-jarigen niet meer in het ouderlijk huis, begin 2008 was dit zo op 22-jarige leeftijd. Het aandeel dat al kinderen heeft is vooral bij jonge vrouwen afgenomen. Met 25 jaar had begin 2008 bijna 20 procent van de vrouwen minstens één kind, begin 2018 was dat bijna 15 procent. Mannen zijn doorgaans zo’n drie jaar ouder dan vrouwen als ze kinderen krijgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie